Guvernul Boc a adoptat o serie de măsuri anti-criză, în urma cărora un număr semnificativ de bugetari vor rămâne fără loc de muncă, iar cei rămaşi vor fi trimişi în concedii fără plată sau îşi vor reduce timpul efectiv de muncă pentru a fi reduse cheltuielile bugetate şi pentru a reuşi să ne încadrăm în limitele impuse de FMI. „Care ar fi cea mai potrivită măsură de reducere a cheltuielilor?” a fost întrebarea pusă la ultimul sondaj capital.ro, întreb
Guvernul Boc a adoptat o serie de măsuri anti-criză, în urma cărora un număr semnificativ de bugetari vor rămâne fără loc de muncă, iar cei rămaşi vor fi trimişi în concedii fără plată sau îşi vor reduce timpul efectiv de muncă pentru a fi reduse cheltuielile bugetate şi pentru a reuşi să ne încadrăm în limitele impuse de FMI.
„Care ar fi cea mai potrivită măsură de reducere a cheltuielilor?” a fost întrebarea pusă la ultimul sondaj capital.ro, întrebare la care au răspuns mai mult de 2.000 de cititori.
Reducerea salariilor bugetarilor a fost susţinută de 6,1% dintre cei care au răspuns sondajului, în timp ce disponibilizarea de personal din sectorul bugetar este considerată ca fiind cea mai potrivită măsură de către 25,8% dintre cititorii capital.ro.
Concediul neplătit a fost susţinut de 3,4% dintre cei care au răspuns, în timp ce reducerea orelor de muncă plătite de doar 1,8%.
Nu mai puţin de 45,7% dintre cititorii capital.ro au considerat că măsura cea mai bună pentru reducerea cheltuielilor bugetare este reducerea proporţională a salariilor, începând cu parlamentarii şi miniştrii şi terminând cu cel mai prost plătit bugetar.
7,2% dintre respondenţi au arătat că nicio măsură nu este suficientă pentru reducerea cheltuielilor, în timp ce 8,3% susţin că nicio măsură nu este bună. 1,4% dintre participanţii la sondaj au declarat că nu ştiu sau nu răspund.
Sondajul a fost activ pe site-ul capital.ro, în perioada 11 august – 16 august şi a fost realizat în urma hotărârilor guvernului privind reducerea cheltuielilor bugetare, hotărâri care, la rândul lor, au venit în urma raportului prezentat la începutul săptămânii trcute de către FMI privind economia României.
Ce spun cititorii capital.ro?
Dintre zecile de comentarii postate pe site-ul capital.ro, majoritatea cititorilor îşi exprimă nemulţumirea faţă de măsurile luate de Executiv.
„Cum se poate pune problema reducerii cu echivalentul a 10 zile lucrătoare? Cei care sunt angajaţi în sistemul bugetar sunt angajaţi conform unui grafic pentru a asigura o bună funcţionare a departamentului. Dacă se reduce cu 10 zile activitatea mea înseamnă ca colegul de birou va munci de 2 ori mai mult ca apoi, când eu vin, voi munci tot de două ori mai mult. Asta înseamnă că eu voi munci ca pentru 20 zile lucratoare, dar voi fi plătită pentru 10 ceea ce nu mi se pare normal”, spune Istrate Violeta.
„Măsurile acestea se puteau pune în mişcare atunci când alte economii mai puternice au intrat în recesiune. Se pare că guvernul s-a trezit prea târziu, a cheltuit şi cheltuie la banii care nu îi are şi pe care copii şi nepoţii voştri îi vor plăti dublu la toţi care v-aţi împrumutat”, scrie b00m.