DEZBATEREA S-A ÎNCHEIAT Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au fost lansate pe piaţa autohtonă la începutul anului 2008, cu scopul de a completa pensia încasată de la stat. Află mai multe informaţii despre ce îţi oferă sistemul de pensii private obligatorii joi, la ora 12.00, pe capital.ro. Persoanele care se angajează trebuie să-şi aleagă un fond de pensii de pe Pilonul II unde vor fi virate contribuţiile lor într-o perioadă de patru luni de la data angajării. D
DEZBATEREA S-A ÎNCHEIAT
Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au fost lansate pe piaţa autohtonă la începutul anului 2008, cu scopul de a completa pensia încasată de la stat. Află mai multe informaţii despre ce îţi oferă sistemul de pensii private obligatorii joi, la ora 12.00, pe capital.ro.
Persoanele care se angajează trebuie să-şi aleagă un fond de pensii de pe Pilonul II unde vor fi virate contribuţiile lor într-o perioadă de patru luni de la data angajării. Dacă nu fac acest lucru vor fi repartizaţi aleatoriu la unul din fondurile existente pe piaţă.
La momentul lansării sistemului, toţi angajaţii cu vârste de până la 35 de ani au devenit clienţii unuia dintre fondurile de pensii private obligatorii. Opţional, au putut intra în acest sistem şi cei care aveau vârste între 35 şi 45 de ani, iar angajaţii de până în 45 de ani pot opta şi acum pentru ca o parte din contribuţiile virate la stat să mergă la un fond de pe Pilonul II.
Ce beneficii ai dacă contribui la un fond de pensii private obligatorii ? Ce garanţii oferă acest sistem privat clienţilor lui ?
Capital.ro te invită la dezbaterea «Ce aştepţi de la sistemul de pensii private obligatorii?» unde va fi invitat să răspundă întrebărilor tale Mihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Fond de Pensii.
Întâlnirea, care va fi moderată de un redactor Capital, va avea loc joi, 29 iulie, cu începere de la ora 12.00. Puteţi folosiţi sistemul de comentarii de pe capital.ro pentru a ne trimite întrebările, iar acestea vor fi publicate atunci când dezbaterea va lua startul.
Discuţia va fi moderată şi nu vor fi publicate comentariile care conţin un limbaj vulgar sau care nu au legătură cu tema abordată.
Întrebări puse de cititorii capital.ro
1. Nu consideraţi că sistemul de pensii ar trebui în totalitate transformat în privat?
Răspuns: Atunci când te-ai decis să-ţi contruieşti o pensie privată este o decizie excelentă, dar care te obligă să faci mai multe lucruri. Pensia de la stat va exista întotdeauna deoarece trebuie plătiţi pensionarii care nu au avut posibilitatea de a-şi construi o pensie sau categorii defavorizate care nu au lucrat suficient ca să poată cumula bani. De aceea soluţia este să-ţi construieşti tu o pensie privată care să vină peste pensia de la stat. Vestea bună este ca acum în România o poţi face…trebuie să contribui la pilonul 2, apoi poţi contribui la pilonul 3, şi dacă mai doreşti şi ai posibilitatea poţi să investeşti într-o asigurare de viaţă, în depozite, într-o casă…deoarece tot ce poate aduce un venit la pensionare tot "pensie" se numeşte după părerea mea. Problema este că marea majoritate nu gândesc ca dvs. şi de aceea aceste sisteme private sunt făcute pt marea majoritate. Pt cei care vor şi ştiu mai mult au la dispoziţie o sumedenie de investiţii de portofoliu în vederea pensionării.
2. La ce randament ne putem aştepta de la Pilonul II în perioade de criză precum cea prin care trecem?
Răspuns: Fondurile de pensii private din România au început să investească după începerea crizei. Asta ne-a dat un avantaj foarte bun, deoarece administratorii s-au îndreptat spre instrumente cu venit fix şi garantat şi foarte puţin pe bursă. În acest moment randamentul pe anul acesta este de 12% în cazul Alico..deci este deja peste inflaţie. În altă ordine de idei nu ne-am propus să batem sau să egalăm inflaţia…adică strategia de investiţii nu este legată de inflaţie…pt că dacă am face aşa atunci am investi în instrumente care să ne asigure că "obţinem" măcar inflaţia…ideea este să investeşti prudenţial şi pe termen lung astfel încât să obţii cel mai bun rezultat investiţional în condiţiile şi oportunităţile pieţei.
3. Aş dori să aflu mai multe despre metodologia de schimbare de la un fond de pensii (pilonul 2) la un altul.
Răspuns: Trebuie să completaţi o cerere către fondul unde doriţi să vă transferaţi şi fondul de la care doriţi să plecaţi. Dacă vă transferaţi în primii doi ani veţi plăti o penalitate de transfer către fondul de la care plecaţi.
Premiu: La finalul dezbaterii, invitatul special va alege cea mai pertinentă întrebare, care va fi răsplatită cu un pachet de 4 cărţi din colecţia „Capital te invită la o lectură de top”. Câştigătorul va fi contactat pe adresa de e-mail pentru revedincarea premiului.
Cea mai bună intervenţie în opinia invitatului special Mihai Coca-Cozma este cea a cititorului cu ID-ul "Alex Mjolnr" şi va premiată cu un pachet de 4 cărţi din colecţia "Capital te invită la o lectură de top". Acesta va fi contactat pe adresa de e-mail pentru a fi informat cum poate intra în posesia premiului.