Guvernul a găsit ieri o alternativă la executarea locuinţelor achiziţionate prin programul „Prima Casă“ – transferul creditului către alt client. O parte din jucătorii din piaţa imobiliară sunt de părere că este o măsură bună, deoarece creditele „Prima Casă“ vor fi în orice moment competitive şi se vor găsi clienţi dornici să le preia. De cealaltă parte, unii consideră că rău-platnicii care vor apărea până la relansarea pieţei rezidenţiale vor fi executaţi, deoarece nu vor găsi înlocuitori pe o piaţă cu preţuri în scădere.
„Este o măsura care vrea să prevină executarea silită şi care dă posilibilitatea băncii sau clientului să găsească un înlocuitor eligibil. Nu exclude executarea, dar banca poate salva creditul prin acest transfer. Vor apărea cu siguranţă cazuri de neplată şi este bine să fim prevăzători“, a declarat pentru capital.ro Irina Constantinescu, directorul executiv al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.
Credite preluate peste 3 ani
Daniel Tudor, head of real estate division în cadrul Volksbank, este de părere că rău-platnicii programului „Prima Casă“ nu vor apărea imediat, ci peste 3-4 ani, moment în care piaţa imobiliară şi cea bancară va intra din nou pe un trend ascendent. Din acest motiv, persoanele intrate în incapacitate de plată îşi vor găsi înlocuitori dornici să preia un credit ieftin şi o locuinţă cumpărată la preţurile de astăzi.
„E o măsură bună pentru că «Prima Casă» va fi întotdeauna un credit cu costuri mici şi va fi concurenţial în orice moment. Posibilitatea de intrare a unui credit în neperformanţă se poate întâmpla peste 3 ani şi atunci o să apară clienţi care vor să preia un credit bun şi o locuinţă achiziţionată la un preţ mai mic. Cel care preia creditul o să fie nevoit să achite şi ratele restante ale rău-platnicului, însă nu cred că va fi o problemă“, a menţionat Tudor.
Vor apărea şi executări
Nu trebuie uitat faptul că, în prezent, piaţa rezidenţială este pe o pantă descendentă şi că preţul locuinţelor se aşteaptă să mai scadă până la sfârşitul anului, motiv pentru care cei care intră în incapacitate în acestă perioadă sunt mai pasibili de executare.
„La creditele neperformante ce vor apărea până la relansarea pieţei rezidenţiale va fi greu să se găsească înlocuitor, deoarece preţurile locuinţelor vor mai scădea. Preferi să cumperi o casă mai ieftină şi unde vrei tu, decât să te pliezi pe ce a ales altul. Dacă pe piaţă o să apară preţuri mai mari, vor fi şi oameni cu venituri reduse care vor prelua rateurile din Prima Casă 1“, a explicat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.
În aceste condiţii, se vor găsi persoane interesate să se mute în locuinţa aleasă de altcineva după criterii personale?
Citeşte şi Locuinţele din „Prima Casă” trebuie finalizate în maximum 18 luni, în care se nu se plătesc rate