La sfârşitul săptămânii trecute, Deutsche Bank anunţa într-o analiză că leul se va aprecia puternic în raport cu moneda euro. Astfel, instituţia anticipează scăderea cursului de schimb la 4 lei/euro pentru următoarele trei luni şi recomandă investitorilor să parieze pe aprecierea monedei româneşti prin plasamente scurte în această perioadă. Pe de altă parte, majoritatea analiştilor prevăd o apreciere a monedei unice, în condiţiile în care a doua tranşă de la FMI n
La sfârşitul săptămânii trecute, Deutsche Bank anunţa într-o analiză că leul se va aprecia puternic în raport cu moneda euro. Astfel, instituţia anticipează scăderea cursului de schimb la 4 lei/euro pentru următoarele trei luni şi recomandă investitorilor să parieze pe aprecierea monedei româneşti prin plasamente scurte în această perioadă.
Pe de altă parte, majoritatea analiştilor prevăd o apreciere a monedei unice, în condiţiile în care a doua tranşă de la FMI nu se va mai duce direct la BNR, fiind folosită pentru finanţarea deficitului.
De asemenea, un raport al ING din luna iunie arăta că până la sfârşitul acestui an, euro va ajunge la valoarea de 4,50 lei.
Declaraţia guvernatorului BNR făcută de curând prin care afirma că „unii, săracii, aşteaptă de şase luni să se facă cursul 4,7 lei/euro” ne determină să credem că leul nu va cunoaşte deprecieri semnificative.
În plus, Mugur Isărescu îşi păstrează obiectivul de a menţine stabilitatea cursului de schimb. Nu contează dacă leul este slab sau puternic, ideea băncii centrale este aceea de a evita fluctuaţiile puternice ale monedei naţionale. Astfel, putem constata în ultimele luni o evoluţie în intervalul de variaţie 4,20-4,25 lei/euro.
Acest fapt poate fi, precum şi situaţia din sectorul bugetar, liniştea de dinaintea furtunii. După ce trece vara, perioadă prin tradiţie lipsită de activitate consistentă, ne putem aştepta la evoluţii surprinzătoare în economie. Totuşi, nu trebuie să uităm faptul că suntem într-un an electoral, iar alegerile prezidenţiale bat la uşă. Putem specula faptul că situaţia s-ar putea modifica fundamental după alegeri, mai exact de la anul. În acest context, studiul Deutsche Bank capătă contur, sens şi se încadrează perfect nu numai în coordonatele pieţei, dar şi în situaţia socială şi politică din ţară.
După cum a observat cititorul ciprian, suntem destul de aproape de data de 1 octombrie, data foarte importantă pentru calendarul fiscal al lui 2010. Cursul din acea dată va fi folosit în anul următor pentru calcularea accizelor. Să ne aducem aminte evoluţia cursului din data de 1 octombrie 2008 şi observaţia de atunci a cititorului Marius.
DETALII:
Citeşte şi Isărescu: „Parcă n-aş încuraja nici o apreciere a leului”
Citeşte şi Deutsche Bank: Euro va ajunge la 4 lei
Citeşte şi ING: 4,5 lei/euro până la sfârşitul anului
DEZBATERE: Credeţi că leul se va deprecia puternic până la finalul acestui an, sau dimpotrivă, un euro va costa 4 lei?