DEZBATERE: Cum vor reacţiona proprietarii de locuinţe la creşterea taxelor?

Creşterea taxelor şi impozitelor loveşte din plin în dezvoltatorii imobiliari care stau de ceva timp cu locuinţele pe stoc, asta după ce au aplicat deja reduceri de profit. O posibilă creştere a TVA înseamă creşterea preţurilor la locuinţe, însă în condiţiile unei cereri deja slăbite, este posibil să se traducă prin reduceri drastice de profit sau falimente în lanţ. „O creştere a taxelor şi impozitelor înseamnă dezastru pe piaţa imobiliară. Dezvoltatorii nu su

Creşterea taxelor şi impozitelor loveşte din plin în dezvoltatorii imobiliari care stau de ceva timp cu locuinţele pe stoc, asta după ce au aplicat deja reduceri de profit. O posibilă creştere a TVA înseamă creşterea preţurilor la locuinţe, însă în condiţiile unei cereri deja slăbite, este posibil să se traducă prin reduceri drastice de profit sau falimente în lanţ.

„O creştere a taxelor şi impozitelor înseamnă dezastru pe piaţa imobiliară. Dezvoltatorii nu sunt ei sănătoşi nici acum, când negociază zilnic cu băncile păsuirea executării. Dacă o să crească taxele, mulţi vor da faliment, pentru că nu vor mai avea cui să vândă locuinţele. Creşterea taxelor înseamă scăderea puterii de cumpărare şi ca efect scăderea cererii solvabile, care se traduce printr-o scădere a valorii proprietăţilor. Dezvoltatorii nu mai pot nici să îşi reducă din profit, pentru că au cumpărat terenuri foarte scumpe şi au construit la costuri imense, astfel că urmează falimentele şi o să crească neperformantele la bănci pe măsură ce creşte somajul“, a declarat pentru capital.ro Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

În cadrul negocierilor purtate ieri cu oficialii români, echipa Fondului Monetar Internaţional  ar fi cerut majorarea cotei unice de impozitare de la 16 la 20%, în vreme ce TVA ar putea urca la 25%, de la 19%.

„Taxele şi impozitele nu vor fi crescute aşa cum se vorbeşte, ci va fi ceva de genul: vedeţi că suntem băieţi buni şi nu am crescut TVA-ul la 25%, ci numai la 21%“, menţionează Crivii.

Cireaşa de pe tort

Cazurile de insolvenţă şi falimentele din rândul dezvoltatorilor imobiliari s-au îmulţit pe parcursul anului trecut şi începutul acestui an. Practic o creştere a taxelor nu mai dă nici o şansă celor care se află în prag de colaps.

„Creşterea taxelor va fi cireaşa de pe tort. Se va pune lacătul pe multe uşi. Practic vom asista la agravarea unei situaţii care oricum era foarte proastă. Dacă lucrăm la disperare e grav. Teoretic trebuia ca statul să ajute şi să susţină mediul privat în general, pentru că are o contribuţie importantă la bugetul de stat. Dacă vii cu taxe, mediul privat este în piuneze“, consideră Ionuţ Negoiţă, unul dintre proprietarii companiei din domeniul construcţiilor imobiliare Pro Confort.

Creştere suportabilă

Pe de altă parte, Sebastian Guţiu, managing partner în cadrul casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii, este de părere că o creştere de câteva procente a TVA ar mai putea fi susţinută prin reducerea profitului, asta în cazul dezvoltatorilor care mai lucrează pe profit.

„Impactul va fi la nivelul TVA, care va duce la o creştere a preţurilor, ceea ce va scădea şi mai mult atractivitatea faţă de locuinţele noi. E posibil ca o creştere a TVA de 2-3% să mai poată fi suportată din profit, în cazul celor care mai au. Nu cred că numărul mic de tranzacţii se va datora exclusiv acestei majorări, ci este pur şi simplu o durere de cap în plus“, a comentat Guţiu.

Majorarea taxelor şi a impozitelor ar trebui să acopere scăderea veniturilor la bugetul de stat. Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv posibile majorări de taxe, dar nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.