O serie de organisme financiare cat si organizatii ocupationale preseaza guvernul de la Sofia sa reduca TVA pentru anumite produse de baza, dintre care cele mai importante sunt medicamentele. Stoian Stalev, presedintele Agentiei InvestBulgaria a declarat ca nu vor fi aplicate majorari ale impozitelor pe venit si pe profit pentru a se compensa eventualele pierderi provenite de la reducerea TVA.

Organizatiile producatorilor si importatorilor de medicamente cer reducerea TVA la o valoare intre 5-9%. Fermierii si brutarii solicita si ei reducerea taxelor pentru cereale, iar cererile lor sunt sustinute de ministrul bulgar al Agriculturii, Valeri Tsvetanov.

Ministrul de Finante bulgar Plamen Oreharski s-a pronuntat in nenumarate randuri a fi impotriva reducerii de taxe, pe motiv ca nu vrea sa favorizeze anumite domenii in dauna altora. Unii analisti, precum Tsvetoslav Tsachev, de la compania de brokeraj Elana, tin partea ministrului de Finante, spunand ca o TVA diferentiata ar duce la o colectare greoaie a banilor. Cu toate acestea, potrivit presei bulgare, ministerul nu va mai putea sa lase mult timp nesatisfacute cererile companiilor si va recurge in viitorul apropiat a o reducere a taxelor, poate nu in cuantumul cerut de acestia.

In prezent, in Bulgaria se pratica o taxa pe valoarea adaugata de 20% pentru toate produsele si serviciile.