DEZBATEREA S-A ÎNCHEIAT
Programul Prima Casă 2, care permite românilor să construiască locuinţe cu credit garantat de stat, a demarat în luna martie a acestui an, însă nu a fost acordat niciun credit până acum. Află mai multe informaţii despre program, astăzi, de la ora 12.00, pe Capital.ro.
Cei care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă prin Programul Prima Casă sunt dezamăgiţi, fie de birocraţie şi termenele de aprobare a dosarului, fie de faptul că nu sunt informaţi de bănci despre modul în care pot obţine un credit prin acest program.
Capital.ro te invită la dezbaterea cu tema „Programul Prima Casă, variante de creditare, probleme întâmpinate, sfaturi pentru clienţi”, unde va fi invitat să răspundă întrebărilor tale Ioana Mihai – şef departament – Departamentul Investiţii Imobiliare – Direcţia Credite Retail – BCR.
Întâlnirea, care va fi moderată de un redactor Capital, va avea loc joi, 22 iulie, cu începere de la ora 12.00. Puteţi folosiţi sistemul de comentarii de pe capital.ro pentru a ne trimite întrebările, iar acestea vor fi publicate atunci când dezbaterea va lua startul.
Discuţia va fi moderată şi nu vor fi publicate comentariile care conţin un limbaj vulgar sau care nu au legătură cu tema abordată.
Întrebări puse de cititorii capital.ro
1. Cât durează aprobarea creditului Prima Casă? Cum trebuie să procedez ca să nu pierd banii de avans aşa cum am auzit că s-a mai întâmplat? … Adică proprietarii mă aşteaptă o lună, dar dacă banca nu-mi dă banii în timpul ăsta?
Răspuns: Aprobarea unui credit Prima Casă, precum şi a garanţiei de către FNGCIMM presupune un timp mai lung decât în cazul unui credit ipotecar obişnuit. Acest lucru se întâmplă deoarece este necesară o aprobare standard în cadrul Băncii, ulterior ajungând la FNGCIMM o serie de documente pentru aprobarea garanţiei. În medie de la momentul depunerii documentaţiei complete la Banca până la momentul în care contractele de garantare ajung la unitatea unde s-a depus dosarul de credit este necesar un termen de o lună. De asemenea, trebuie luat în considerare şi intervalul necesar pentru semnarea actelor la notar, precum şi emiterea extrasului de Carte Funciară în care să apară ipoteca legală în favoarea Statului Român (aproximativ 1 săptămână). Vă sfătuim astfel să aveţi în vedere o perioadă adecvată pentru stabilirea termenului de plată a preţului în cadrul antecontractului de vânzare-cumpărare.
2. Dacă nu aţi fi lucrat în domeniul bancar şi nu aţi fi beneficiat de reduceri de comisioane şi taxe, l-aţi fi sfătuit pe copilul dumneavoastră de 27 de ani cu un salariu de 18 milioane de lei vechi să participe la acest program? Sau l-aţi îndruma către alt tip de credit, sau poate chiar să mai aştepte vremuri mai bune?
Răspuns: Pentru un tânăr care doreşte să îşi achiziţioneze o locuinţă primul impediment este avansul pe care trebuie să îl deţină, Programul Prima Casa permite şi celor care nu dispun de acest avans să poată accesa o finanţare pentru a-şi cumpăra casa. Un credit accesat prin Programul Prima Casă are cele mai mici costuri de pe piaţă la acest moment.
3. Aş dori să ştiu care este diferenţa de perioadă de graţie între un credit prin prima casă şi unul ipotecar? Din puţinele surse de unde m-am informat, statul îţi ia mult mai repede casa decât banca, într-un caz de neplată întrucât prin programul prima casă se pare că nu există posibilitate de refinanţare, corect? Totuşi, în cazul în care s-ar dori trecerea de la credit prin prima casă la credit ipotecar, acest lucru ar fi posibil?
Răspuns: Conform legislaţiei, în caz de restanţă la plata ratelor unui credit acordat prin programul Prima Casă, se poate solicita despăgubirea creditului în momentul în care beneficiarul programului înregistreaza 60 de zile de întârziere. Din pacate în acest moment nu există posibilitatea de refinanţare a unui credit care înregistreaza întârzieri la plată.
4. Cât timp durează procesarea unui dosar la Fondul Naţional de Garantare?
Răspuns: Procesarea documentaţiei la FNGCIMM durează până în 5 zile lucrătoare, dar este necesară şi semnarea contractelor de garantare de către persoanele abilitate, precum şi transmiterea acestora către unitatea BCR unde a fost depus dosarul de credit.
5. Care este diferenţa între Prima Casa şi un credit imobiliar normal?
Răspuns: Avans; – costurile; – fluxul de aprobare; – documentaţia.
Premiu: La finalul dezbaterii, invitatul special va alege cea mai pertinentă întrebare, care va fi răsplatită cu un pachet de 4 cărţi din colecţia „Capital te invită la o lectură de top”. Câştigătorul va fi contactat pe adresa de e-mail pentru revedincarea premiului.
Cea mai bună intervenţie în opinia invitatului special Ioana Mihai este cea a cititorului cu ID-ul "Diana" şi va premiată cu un pachet de 4 cărţi din colecţia "Capital te invită la o lectură de top". Aceasta este rugată să sune la 021. 20.35.680 pentru revendicarea premiului.