Răspunsurile candidaților la alegerile prezidențiale au arătat diferențele de viziune asupra rolului președintelui, dar și maniera în care candidații se raportează la crize – unii pragmatici, alții idealiști, unii conectați la rețele internaționale, alții centrați pe suveranitate.

Alegerile prezidențiale 2025. Crin Antonescu „are o agendă europeană”

Fostul lider liberal a punctat că un președinte trebuie să fie un lider capabil să acționeze în funcție de context. A menționat contacte directe cu oficiali europeni de rang înalt, precum Ursula von der Leyen, Friedrich Merz, Antonio Tajani sau Viktor Orban.

„Orice înalt responsabil, în funcție de problema respectivă. Cunosc politicieni europeni, cei activi: von der Leyen, Friedrich Merz, Antonio Tajani, Viktor Orban… Sun la cine trebuie pentru că un președinte trebuie să fie un lider”, a declarat acesta.

Elena Lasconi consideră comunicarea cu oamenii mai importantă

Candidata USR a evitat nume și a vorbit despre importanța comunicării directe cu cetățenii. A amintit și de dispariția rolului purtătorului de cuvânt ca un element negativ în administrație.

„M-am întâlnit cu mulți oameni anul trecut. Mă descurc foarte bine pentru că sunt sociabilă. Într-o situație dificilă, aș comunica cu oamenii, aș vorbi cu ei. Lipsește faptul că a fost ucisă instituția purtătorului de cuvânt”, a spus ea.

Cristian Terheș nu ar iniția apeluri externe

Candidatul suveranist a fost tranșant considerând că „un candidat suveranist nu are nevoie de un telefon la un străin.” A punctat că mizează pe forțele proprii ale națiunii române.

„Am contacte multe în SUA și nu le-am folosit pentru că un candidat suveranist nu are nevoie de un telefon la un străin. De 35 de ani așteptăm să vină un străin să ne spună care este candidatul. Sunt credincios națiunii române”, a spus candidatul la alegerile prezidențiale.

Lavinia Șandru ar rezerva un apel către părinți și bunici

Deși a menționat opțiunea de a suna pe Donald Trump sau Giorgia Meloni, Lavinia Șandru a mutat discuția într-o zonă emoțională.

„Aș putea să-i sune pe Trump sau Meloni, dar cel mai important este că nu am vorbit despre părinții și bunicii noștri. Puneți mâna pe telefon și sunați-i că mâine s-ar putea să nu mai fie în viață. Să-i facem pe bunicii și părinții noștri bucuroși că ne au”, consideră ea.

Victor Ponta ar suna în funcție de tipul de criză

Fostul premier a răspuns detaliat: în caz de amenințare militară – Donald Trump, președinții Turciei și Poloniei; în criză economică – Christine Lagarde și Ursula von der Leyen; pentru urgențe – vecinii. Iar pentru sfaturi personale, „Andrei și Irina”.

„Sunt trei tipuri de situații. O amenințare militară, am o relație personală cu președintele Trump, precum și cu doi parteneri zonali: Turcia și Polonia. O amenințare economică: Christine Lagarde și Ursula von der Leyen. Pentru o situație de urgență, sun vecinii. Ne vor ajuta că și noi i-am ajutat pe ei. Când am o problemă personală, am doi sfătuitori: Andrei și Irina”, a spus acesta.

Sebastian Popescu: Liderii apropiați crizei

A preferat o abordare diplomatică: ar suna liderii țărilor vecine și decidenți politici relevanți pentru tipul de criză: „nu personalități, ci oameni care pot rezolva efectiv problema.”

„Contextul este unul de criză. Nu aș suna personalități, aș suna decidenți politici cu care România are legături diplomatice. În funcție de situație, voi apela la liderii care sunt cel mai aproape de problema respectivă. Dacă este o problemă urgentă, voi apela prima dată la vecini”, a declarat el.

Silviu Predoiu: America, Europa și Turcia – telefonul strategic

Fostul general a menționat Comisia Europeană, președintele SUA și pe cel al Turciei, dar și, în mod interesant, președintele Chinei. „Nu ar fi rău să ai și acel număr.”

„Plec de la premisa că apelez la ajutor în străinătate, după ce ai epuizat posibilitățile interne. Mi se pare important să poți suna la conducerea Comisiei Europene, pe președintele SUA și pe președintele Turciei, obligatoriu. Nu ar fi rău să avem și numărul președintelui Chinei”, a spus el.

John Ion Banu Muscel: Depinde de criză

El a declarat că în funcție de tipul urgenței, ar apela la liderul cel mai relevant, în special vecinii României.

„Depinde și ce urgență avem. Dacă avem o problemă cu un vecin, aș chema vecinul. Atunci ar trebui să decid care este situația, care este urgența”, consideră acesta.

Daniel Funeriu ar apela la Constituție, nu la telefon

Fostul ministru a refuzat ideea unor apeluri externe sau consultanță personală, afirmând că „soluția la problemele României se află în Constituție” și că este nevoie de „refondarea statului”.

Nicușor Dan ar apela la resursa din diaspora

Nicușor Dan a avut o viziune diferită, subliniind că România are o uriașă resursă de expertiză în diaspora și în Republica Moldova, pe care nu o valorifică suficient.

„Avem o uriașă resursă de expertiză pe care nu o folosim, în diaspora și în Republica Moldova. România are nevoie de specialiști din afara granițelor, dar statul român trebuie să recunoască faptul că acești români există”, consideră el.