Candidații înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale au participat luni seară la o dezbatere electorală organizată de Digi24. Evenimentul a oferit ocazia prezentării proiectelor politice și a viziunilor asupra viitorului executiv. Deși inițial erau anunțați cinci participanți, dezbaterea s-a desfășurat, în final, între trei candidați. Dialogul a fost animat de propuneri privind colaborarea guvernamentală, dar și de schimburi de replici tensionate.

Dezbaterea electorală are loc între doar trei candidați

Prima dezbatere electorală între candidații la alegerile prezidențiale 2025 a început luni seară, la ora 20.00, la postul de televiziune Digi24.

Inițial, erau anunțați cinci participanți, însă pe parcurs lucrurile s-au schimbat semnificativ. George Simion a venit la Palatul Cotroceni, unde a fost prezentat publicului, i-a oferit un buchet de flori Elenei Lasconi, după care a părăsit rapid evenimentul.

Victor Ponta, anunțat anterior, și-a retras participarea cu doar câteva ore înainte de începerea dezbaterii.

Astfel, dezbaterea finală a avut loc între trei candidați: Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi. Cei trei și-au expus viziunile politice, propunerile de colaborare guvernamentală și strategiile pentru obținerea majorității parlamentare necesare aplicării programelor lor.

Propuneri de prim-ministru și alianțe de guvernare

Moderatorii au lansat o întrebare esențială pentru toți candidații: cu cine și-ar dori să colaboreze dacă ajung la Cotroceni, în contextul unui guvern ostil.

Elena Lasconi
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Elena Lasconi a răspuns că îl vede pe Ilie Bolojan drept opțiunea ideală pentru funcția de prim-ministru.

„Cu Ilie Bolojan. Am văzut că am fost plagiată. Îl admir foarte mult și cu deficitul ăsta bugetar avem nevoie de un profesionist prim-ministru. La discuțiile pentru formarea guvernului, din decembrie, nu au vrut să ne arate bugetul.

N-am să mint niciodată românii. Cred că pot găsi înțelegere pentru că există dialog și la PSD, PNL și UDMR. Există mai multe formule, dar nu am de gând să fac acum mai multe scenarii”, a declarat Lasconi.

Ea a adăugat că este deschisă dialogului cu partide precum PSD, PNL și UDMR, subliniind că nu dorește să avanseze scenarii premature.

În replică, Crin Antonescu a ironizat această preferință pentru Ilie Bolojan.

„Constat un fenomen pe care l-aș califica aproape de hărțuire. Hărțuirea domnului Bolojan. Unii îl aleargă, ca să spun așa, pe dl. Bolojan, problema e că dl. Bolojan mă preferă pe mine. Am glumit puțin. Dl. Bolojan a spus clar că e un fel de matrapazlâc, pentru că unii îi tot aruncă numele.

Să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să fie prim-ministru sau să candideze, dar va fi forțat de Lasconi și Dan, eu cred că e fantasmagoric”, a spus Antonescu, adăugând în glumă că Bolojan îl preferă de fapt pe el.

El a subliniat că, indiferent de numele viitorului premier, România va avea în mandatul său un guvern pro-european format din actuala majoritate.

„România va avea pe timpul mandatului meu un guvern pro-european, din actuala majoritare, cu acest premier sau altul”, a mai spus el.

Nicușor Dan despre necesitatea reformei și colaborarea politică

Nicușor Dan a adus în discuție problemele economice și necesitatea unei guvernări eficiente.

„O completare la ce a spus dl. Antonescu. Stabilitate cu deficit de 9% și inflația… Asta nu e stabilitate. Ca să răspund la întrebare: sunt o persoană care poate lucra cu oricine, am dovedit la Primăria Capitalei.

Chestiunea cu premierul, dl. Bolojan și PNL, cred că de ani de zile PNL este exact ca în povestea cu broasca pe care dacă o arunci în apă fierbinte sare imediat, dar dacă dai focul mai mic și mai mic se fierbe singură. Cred că dl. Bolojan e garantul faptului că PNL va continua să guverneze cu PSD. Soluția pentru PNL este să se apropie de USR”, a spus Dan.

Într-un drept la replică, Crin Antonescu l-a criticat pe Nicușor Dan pentru modul în care discută despre PNL și despre deficitul bugetar.

„Am impresia că aveți o problemă cu conceptul de dreapta. Să nu discutăm de broaște, să discutăm de urși. Nu dați târcoale pe la gardul PNL-ului. Deplângeți deficitul, dar v-ați gândit că poate prietenul dvs. Marcel Ciolacu avea un deficit mai mic dacă PIB-ul Bucureștiului nu ar fi fost blocat de un primar al Bucureștiului?” a afirmat Antonescu.

Schimb de acuzații și tensiuni personale

Discuția s-a tensionat suplimentar după intervenția lui Nicușor Dan, care l-a acuzat pe Crin Antonescu de fapte din trecut.

„Chiar nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari. Deși putem ajunge la trecutul dvs. din anii 90. Ați fost ministru care a dat baze sportive la oameni cum ar fi Puiu Popoviciu, Dumitru Dragomir. Cred că o să ajungem să dezbatem asta”, a spus Dan, sugerând că ar trebui redeschisă dezbaterea asupra acestor subiecte.

Crin Antonescu a răspuns imediat acuzațiilor, respingând orice implicare directă.

„Să discutăm. Da, am fost ministru al Sportului care nu am avut nicio relație cu oamenii amintiți. Dvs., ca procesoman calificat, să ne spuneți ce terenuri și cui am dat eu”, a spus Antonescu, menținând tonul ferm și solicitând dovezi clare pentru acuzațiile formulate.