Prima dezbatere electorală televizată dintre candidații la președinția României a început la ora 20.00 pe postul Digi24. Deși inițial fuseseră anunțați cinci participanți, desfășurarea evenimentului a adus numeroase surprize. George Simion a părăsit dezbaterea imediat după prezentare, iar Victor Ponta a anunțat retragerea sa cu câteva ore înainte. În final, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au fost cei care și-au susținut punctele de vedere în fața publicului.
Surprize la prima dezbatere electorală: retrageri și gesturi neașteptate
La prima dezbatere electorală de la Digi24 a început într-o atmosferă tensionată, marcată de plecarea neașteptată a lui George Simion.
Liderul politic a fost prezentat, a oferit un buchet de flori Elenei Lasconi, apoi a ieșit din sala de dezbatere fără alte explicații.
În plus, Victor Ponta a informat în cursul zilei că nu va mai participa. Astfel, doar Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au rămas să își dispute atenția electoratului în cadrul emisiunii.
Cine va conduce Guvernul în criză? Candidații răspund
Florin Negruțiu a lansat o întrebare clară celor trei participanți:
„Dacă România intră într-o criză economică după alegeri, îl păstrați pe Marcel Ciolacu premier sau îi cereți demisia?”
Crin Antonescu a subliniat că președintele nu are, conform Constituției, puterea de a demite prim-ministrul.
„Știm de acum, nu trebuie să vină alegerile. Cine vă spune că devenit președinte îl menține sau demite pe premierul în execuție, ori nu cunoaște Constituția, ori minte. Președintele nu-l poate demite pe prim-ministru. Dacă devin președinte, mă voi așeza la masă cu Guvernul și vom discuta ce e de făcut în fața acestei crize”, a declarat acesta.
Negruțiu a insistat dacă va cere demisia, însă Antonescu a evitat un răspuns direct, afirmând că prioritatea sa va fi dialogul, nu confruntarea.
„ În prima zi nu asta e prima mea măsură, prima măsură e să discut cu premierul în exercițiu care e stadiul problemelor, să vedem dacă putem merge împreună”, a mai spus Antonescu.
Nicușor Dan și Elena Lasconi: atitudini diferite față de premier
Nicușor Dan a relatat experiența sa de la Primăria Capitalei, amintind datoriile masive lăsate de administrația precedentă. A subliniat că va evalua rapid situația economică și va aștepta un gest de onoare din partea actualului premier.
„Am fost într-o situație identică, Primăria avea datorie de trei sferturi din bugetul ei anual. Asta a fost prima discuție avută cu echipa. Dacă românii mă vor vota, ăsta va fi primul lucru pe care îl voi face. Îmi doresc ca Marcel Ciolacu să facă gestul de onoare”, a punctat Nicușor Dan, fără a menționa clar o cerere de demisie.
Elena Lasconi a avut o abordare mult mai categorică. Aceasta a afirmat că Marcel Ciolacu „sigur nu va mai fi premier” dacă ea ajunge președinte.
„Eu întreb, dacă în prima zi la primărie ați aflat că nu aveți bani… Aveați buget? Sigur că Marcel Ciolacu nu o să mai fie premier cu mine președinte. A dus țara asta în gard. Aveți dreptate, dle Antonescu, e o telenovelă electorală”, a acuzat Lasconi, subliniind gravitatea situației economice și criticând lipsa de soluții reale prezentate în campanie.
Politica externă, un test pentru Lasconi. Cine va fi pus ambasador în SUA?
Cristina Cileacu a abordat subiectul politicii externe, întrebând-o pe Elena Lasconi despre viitoarea componență a guvernului și despre cine ar putea deveni ambasador al României în Statele Unite.

Lasconi a răspuns că își dorește o reformă în diplomație și numirea unor profesioniști competenți în ambasade și consulate.
În ceea ce privește o nominalizare concretă pentru postul de ambasador la Washington, Elena Lasconi a precizat:
„Partidul nu m-a abandonat, pentru că nu e format din 16 puciști, e format din 20.000 de oameni. E o jignire ce au făcut. Când o să ajung președinte, doresc o reformă a diplomației, să trimitem diplomați de valoare în consultate și ambasade.
Nu am un nume în vedere, dar îmi doresc oameni bine pregătiți”, a răspuns Lasconi.
Antonescu, întrebat despre dosarul lui Liviu Dragnea
Andreea Dumitrescu i-a adresat o întrebare directă lui Crin Antonescu: „Dacă erați președinte, Liviu Dragnea ar fi avut dosar?”
Antonescu a răspuns că nu poate spune ce s-ar fi întâmplat, deoarece nu președintele face dosarele penale.

„N-aș putea să vă spun, că nu i l-aș fi făcut eu. Dosarele tuturor politicienilor și cetățenilor trebuie făcute de organisemele îndreptățite prin Constituție”, a precizat el.
Dumitrescu a insistat, amintindu-i că a catalogat acele dosare drept politice.
Antonescu a replicat că își amintește perfect declarațiile făcute.
„Eu țin minte ce am spus. Să cităm exact. Eu nu am spus că nu ar fi trebuit să se facă dosare sau că e vinovat sau nu. Am spus în legătură cu primul, mai ales primul proces, fără să mai fiu aliat politic, că sunt dosare suspecte de conținut politic. Pentru că Liviu Dragnea la primul dosar a fost condamnat pentru lucruri pe care în campania electorală le fac, fără a fi ilegale, 90% dintre cei care fac campanii”, a explicat el.
Totodată, a precizat că în primul dosar Liviu Dragnea a fost condamnat pentru fapte întâlnite frecvent în campaniile electorale, fără a fi, în mod normal, ilegale.
Nicușor Dan, despre relația cu Matei Păun
Sabin Orcan l-a întrebat pe Nicușor Dan cum va gestiona relația cu Matei Păun, în contextul în care președintele României este beneficiarul principal al informațiilor clasificate.

„Dacă ajungeți la Cotroceni, mai vorbiți cu Matei Păun în următorii cinci ani?”, a întrebat Orcan.
Nicușor Dan a răspuns apreciind insistența pe acest subiect și a reiterat că Matei Păun nu are niciun rol oficial în campania sa.
„Apreciez tenacitatea, repetiția pe acest subiect. Așa cum am spus, Matei Păun nu e șeful meu de campanie, nu e finanțator, nu va avea o poziție la Cotroceni. Îi reproșați că a avut opinii acum 5-10 ani. Nu sunt ale mele”, a punctat Dan.
Întrebat direct dacă îi va răspunde la telefon în următorii cinci ani, Nicușor Dan a spus clar:
„Evident, e un om cu care vorbesc”, a spus acesta.