Dezbatere prezidențială 2025. Ce ar face Antonescu, Dan sau Lasconi în caz de război?
Dezbatere prezidențială 2025. În cadrul dezbaterii prezidențiale de la Digi24, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au fost întrebați ce vor face în cazul în care Rusia ar vrea să testeze operativitatea Art. 5 NATO și să atace.
Antonescu a dat asigurări că ar convoca instituțiile statului, ar ieși public și ar informa opinia publică.
„În 2022 am văzut după războiul din Ucraina o campanie anti-Zelenski, care s-a desfășurat liniștită. Noi am ajuns anul trecut la o aberație electorală pe baza acestei propagande care s-a făcut zi de zi. Noi nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște.
Trebuie să fim pregătiți pentru apărare. Dacă am fi într-o asemenea situație, aș convoca instituțiile, aș ieși public și ar informa opinia publică”, a fost răspunsul candidatului PNL-PSD-UDMR.
Dan a spus că principalul său obiectiv, ca șef al statului, ar fi evitarea unei asemenea situații, lucru posibil prin consolidarea parteneriatelor cu SUA și UE, dar și prin participarea la programul european de reînarmare, care ar putea dezvolta multiple ramuri economice în România.
„Trebuie să evităm asta. Iar asta o putem face consolidând parteneriatele cu SUA și UE, participând și la programul de reînarmare al UE, poate dezvolta multe ramuri economice în România. Trebuie să ne preocupe războiul hibrid, ce a spus și dl. Antonescu, niște site-uri care propagă narativa adversarului tău și statul nu le vede.
Dacă instituțiile statului nu au reușit să facă asta înseamnă că e nevoie de o schimbare”, a precizat candidatul independent.
Elena Lasconi trage cu ochii la Polonia
Elena Lasconi a dat asigurări că prioritatea sa ar fi eficientizarea companiilor de stat. Candidata USR apreciază modelul Poloniei, care, pe lângă creșterea efectivelor de militari profesioniști la 100.000, a implementat programe de instruire a populației în folosirea armelor și acordarea primului ajutor, programe deschise inclusiv femeilor.
„Prioritatea mea este să facem eficiente toate companiile de stat. Ca noi să ne apărăm pacea trebuie să fim pregătiți. Da, îmi place exemplul Poloniei.
Pe lângă creșterea militarilor profesioniști, și eu îmi doresc să ajungem la 100.000, au făcut un program prin care îi învață pe oameni cum să tragă cu pușca, primul ajutor, pot participa inclusiv femei.
Oamenilor nu li s-a comunicat și am lăsat prea mult loc pentru „scenarită”. Războiul hibrid e o problemă, trebuie să punem instituțiile la treabă”, a răspuns ea.
Dezbatere prezidențială 2025. Antonescu, Dan sau Lasconi ar ceda din teritoriul țării?
În contextul în care președintele României este comandantul forțelor armate, cei trei candidați au fost întrebați ce ar face dacă, primind apel în care sunt anunțați că dacă nu cedează teritoriu, România va fi atacată.
Crin Antonescu a zis că, într-o astfel de situație, l-ar suna imediat pe Generalul Mândrescu, care urma să fie consilierul său pe probleme de apărare. Candidatul PNL-PSD-UDMR nu ar ceda nicio bucată de teritoriu.
„Vorba lungă nu e bună la război. Evident că voi suna pe generalul Mândrescu, care va fi consilier pe apărare. Nu cedez nicio bucată de teritoriu.
Din prima zi trebuie să facem ceva pentru a ne pregăti de astfel de situații și voi cere 3,5% din PIB tuturor partidelor parlamentare, printr-un acord”, a răspuns politicianul.
Nicușor Dan a amintit că președintele, într-un asemenea context, trebuie să fie prezent, să convoace CSAT-ul și să discute cu șeful Statului Major al Apărării.
„România este în NATO și are o garanție de securitate, care cuprinde și niște protocoale care se activează când un stat este atacat. Atunci, președintele trebuie să fie acolo, să convoace CSAT, să discute cu șeful Statului Major.
E important să descurajăm un astfel de scenariu. Trebuie o reformă inclusiv în armată”, a explicat primarul general al Capitalei.
Elena Lasconi a spus că, în fața unei asemenea situații, ar discuta în primul rând cu prim-ministrul și cu ministrul Apărării, l-ar contacta imediat pe comandantul NATO și ar convoca Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ea ar putea invoca articolul 5 din Tratatul NATO și că, în astfel de cazuri, există scenarii strategice clare.
„Este adevărat, aș vorbi prima dată cu prim-ministru și ministrul Apărării, l-aș suna imediat pe comandantul NATO, aș merge în CSAT. Dacă aveți un scenariu mai clar…
Pot invoca articolul 5, există niște scenarii strategice în astfel de cazuri. Treaba mea ca președinte este să convoc CSAT, să convoc și Parlamentul”, a răspuns ea.