Dezbatere prezidențială 2025, ziua doi

Dezbatere prezidențială 2025, ziua doi.

Astăzi, 29 aprilie 2025, de la ora 19:30, are loc a doua dezbatere electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025, organizată de TVR. Dezbaterea prezidențială este organizată la Palatul Cotroceni. Au fost invitați toți candidații. Din cei 11 candidați, doar zece s-au prezentat, singurul absent fiind George Simion (AUR):

  • Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul politic i-a retras susținerea);
  • Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal);
  • Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR);
  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român);
  • Daniel Funeriu (independent);
  • John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  • Nicușor Dan (independent);
  • Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie);
  • Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale);
  • Victor Ponta (independent).

Ce ar face candidații în caz de criză majoră?

Candidații prezenți au fost întrebați ce ar face pentru români în caz de criză majoră.

Crin Antonescu

Crin Antonescu a spus că, în cazul unui cutremur, președintele României nu poate rămâne pasiv. Din punctul lui de vedere, acesta trebuie să fie informat, să verifice, să acționeze și să comunice. El ar contacta rapid premierul României și membrii Comitetului pentru Situații de Urgență.

Întrebare pentru Crin Antonescu: – Cum ați reacționa în caz de cutremur?

Răspuns: – La cutremur avem Comitetul pentru Situații de Urgență care se află concret în subordinea premierului. Cred că nici președintele nu poate sta deoparte, el trebuie să se informeze, să verifice, să acționeze și mai ales să comunice. Trebuie să contactele rapid primul-ministru și eventual membrii Comitetului. Președintele trebuie să informeze și să liniștească.

Elena Lasconi

Elena Lasconi a afirmat că nu crede că premierul Israelului ar risca să vină în România, știind că ea este o persoană integră care respectă legea. A susținut că a demonstrat în ultimele luni că nu poate fi controlată și că nu se lasă intimidată.

Întrebare pentru Elena Lasconi: – Dacă ați fi președinte și premierul Israelului ar veni în România, ați de acord cu punerea în aplicare a mandatului de arestare al Curții Penale Internaționale?

Răspuns: – Nu cred ar risca să vină în România știind ce fel de om integru sunt eu și că aș respecta legea. Am arătat în lunile astea că nu sunt controlabilă și că nu sunt intimidabilă.

Cristian Terheș

Cristian Terheș a declarat că ar refuza cererea serviciilor de a suspenda temporar rețelele sociale în caz de proteste masive, motivând că a condus el însuși proteste la Bruxelles și în alte locuri și că dreptul la protest este unul fundamental.

Întrebare pentru Cristian Terheș: – Dacă ați avea parte de proteste masive alimentate de rețele sociale, iar serviciile vă cer să suspendați temporar rețelele, ce ați face?

Răspuns: – Aș refuza acest lucru. Eu am condus proteste la Bruxelles și în alte părți. Dreptul la protest este un drept fundamental.

Lavinia Șandru

Lavinia Șandru a spus că, în cazul în care Donald Trump ar decide retragerea militarilor americani din România, prima sa deplasare ca președinte ar fi la Washington, unde ar discuta și această problemă. Ea s-a arătat convinsă că nu s-ar ajunge la o astfel de retragere.

Întrebare pentru Lavinia Șandru: – Dacă Trump ați decide să retragă militarii americani din România, ce ați face?

Răspuns: – Ca președinte, prima deplasare va fi la Washington, vom discuta și despre această chestiune și sunt convinsă că nu vom ajunge la momentul în care președintele să dispună retragerea.

Victor Ponta

Victor Ponta a afirmat că nu ar impune un nou lockdown în cazul unei noi pandemii, pentru că nu ar mai vrea să vadă oameni închiși în case sau ridicați de poliție pentru că nu poartă mască. A adăugat că România trebuie să fie mai bine pregătită și că, în calitate de președinte, s-ar opune oricărei măsuri care ar încălca drepturi fundamentale.

Întrebare pentru Victor Ponta: – Dacă o nouă pandemie determină specialiștii să vă ceară un lockdown, ce ați face?

Răspuns: – Nu aș face acest lucru, nu vreau să mai văd pe nimeni închis în casă, pe nimeni ridicat de poliție că nu poartă mască. România ar trebui să se pregătească mai bine. Suntem o țară capabilă să se pregătească din timp și să nu mai încalce niciodată drepturi fundamentale. Ca președinte m-aș opune oricărei măsuri care ar face așa ceva.

Sebastian Popescu

Sebastian Popescu a spus că, în cazul unui incendiu de proporții, ar convoca imediat CSAT-ul pentru a decide împreună strategia de urmat. Ar analiza resursele interne și, dacă ar fi necesar, ar apela la mecanismul european de sprijin.

Întrebare pentru Sebastian Popescu: – Ați cere direct ajutor extern în cazul unui incendiu de proporții?

Răspuns: – Voi convoca de îndată CSAT-ul și vom stabili calea de urmat. Vom analiza ce avem și în țară, iar dacă este nevoie vom apela la mecanismul european de sprijin.