Dezbatere prezidențială 2025, ziua doi
Dezbatere prezidențială 2025, ziua doi.
Astăzi, 29 aprilie 2025, de la ora 19:30, are loc a doua dezbatere electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025, organizată de TVR. Dezbaterea prezidențială este organizată la Palatul Cotroceni. Au fost invitați toți candidații. Din cei 11 candidați, doar zece s-au prezentat, singurul absent fiind George Simion (AUR):
- Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul politic i-a retras susținerea);
- Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal);
- Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR);
- Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român);
- Daniel Funeriu (independent);
- John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- Nicușor Dan (independent);
- Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie);
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale);
- Victor Ponta (independent).
Ce ar face Crin Antonescu, dacă Republica Moldova ar fi atacată de Rusia?
La un moment dat, Crin Antonescu a fost întrebat ce ar face dacă Republica Moldova ar fi atacată de armata rusă, iar Maia Sandu i-ar sprijin militar. Într-un asemenea moment, el ar convoca imediat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și toți „aliații importanți” din NATO.
Candidatul PNL-PSD-UDMR a dat asigurări că ar face tot ce poate face ca președinte al României pentru cei din Republica Moldova.
Crin Antonescu a afirmat că alte măsuri luate în faţa unei invazii împotriva unei ţări terţe care nu este membră NATO vor fi sincronizate, discutate şi corelate cu partenerii din NATO.
El a subliniat însă că este foarte important ca, până să se ajungă într-o asemenea situaţie, România să abordeze împreună cu problema garanţiilor de securitate pentru Ucraina şi chestiunea garanţiilor de securitate, fie directe, fie indirecte, pentru Republica Moldova.
„În condiţiile exact pe care dumneavoastră mi le-aţi dat, evident convoc în calitate de preşedinte Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, contactez cu toţi aliaţii noştri importanţi în interiorul NATO şi, evident, cu partenerul strategic din Statele Unite şi tot ceea ce pot să fac ca preşedinte al României pentru cei din Republica Moldova, pentru preşedintele Maia Sandu, pentru că asta este ipoteza pe care mi-aţi spus-o pentru autorităţile de acolo şi este în măsură România să facă drept sprijin, fac.
Bineînţeles că alte măsuri în faţa unei invazii faţă de o ţară terţă care nu e în NATO vor fi sincronizate, discutate, corelate cu partenerii din NATO.
E foarte important însă ca până atunci spre a nu ajunge într-o asemenea situaţie România să discute la pachet cu chestiunea garanţiilor de securitate pentru Ucraina şi garanţii de securitate directe sau indirecte pentru Republica Moldova, pentru că garanţiile de securitate pentru Republica Moldova sunt extrem de importante ca garanţii de securitate indirecte şi pentru România”, a explicat el.