Dezbatere prezidențială 2025, ziua doi

Dezbatere prezidențială 2025, ziua doi.

Marți, 29 aprilie 2025, de la ora 19:30, a avut loc a doua dezbatere electorală pentru alegerile prezidențiale. Au fost invitați toți candidații. Din cei 11 candidați, doar zece s-au prezentat, singurul absent fiind George Simion (AUR).

Cum va arăta România peste cinci ani?

Crin Antonescu

Antonescu crede că România are nevoie de o economie puternică, pornind de la combaterea evaziunii fiscale, eliminarea clanurilor și promovarea unei noi țări în spirit și în politica externă.

Întrebare: – Cum vă veți asigura că România va fi un actor global relevant?

Răspuns: – Marea problemă a președintelui este să fie liderul care asistă clasa politică să se adapteze să crească pe măsura acestei Românii non-politice care a crescut și este frumoasă. O economie puternică ce pleacă de la asanarea evaziunii fiscale, de la curățarea hărții clanurilor și o nouă Românie ca spirit, ca prestație în politica externă.

Elena Lasconi

Lasconi crede că, dacă ar vota copiii, ar câștiga din primul tur. Ea crede că avem nevoie de ei deoarece nu există viitor pentru copiii României fără implicare. Dă asigurări că are soluții și că va avea un consilier pentru tineret la Cotroceni.

Întrebare: – Cum ați explica unui copil de 10 de ani că ar trebui să fie mândru că este român dacă veți fi președinte?

Răspuns: – Dacă ar vota copiii, aș ieși din primul tur. Avem nevoie de ei, nu există viitor pentru copiii României. Vreau să le arăt luminița de la capătul tunelului. Am soluții și voi avea un consilier la Cotroceni pentru tineret.

Cristian Terheș

Terheș crede că în pozițiile cheie din Justiție este nevoie de procurori generali care au demonstrat deja rezultate în instanțe și care respectă drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Întrebare: – Dacă un aviz al CSM ar fi împotriva propunerilor pentru șefii de parchete, ați respecta avizul?

Răspuns: – În pozițiile cheie din Justiție avem nevoie de procurori generali care au dovedit deja reușite în instanțe respectând deja drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Victor Ponta

Ponta a spus că ar numi la Curtea Constituțională oameni corecți și profesioniști. Totuși, el a reamintit că deciziile CCR au legătură cu activitatea politică.

Întrebare: – Ați numi la CCR magistrați de carieră sau oameni cu experiență politică?

Răspuns: – Aș numi niște oameni corecți și profesioniști. Deciziile CCR au legătură cu activitatea politică. Nu vreau să-mi iau angajamente, dar ideea unei audieri publice este bună, nu să apară un decret în Monitorul Oficial.

Sebastian Constantin Popescu

Popescu ar vrea să schimbe percepția greșită conform căreia România este o țară mică și lipsită de importanță. Din punctul lui de vedere, România nu este de neglijat. Acesta a dat asigurări că se va îngriji ca țara să fie respectată la nivel internațional.

Întrebare: – Dacă ați putea o singură percepție greșită despre România, care ar fi aceea?

Răspuns: – Că suntem o țară mică și lipsită de importantă. Nu suntem de lepădat, trebuie să mă îngrijesc ca această țară să fie respectată în toată lumea.

Silviu Predoiu

Întrebare: – Vi se cere patronajul unui eveniment de comemorare al unor intelectuali interbelici precum Mircea Vulcănescu sau Radu Gyr. Ce veți face?

Răspuns: – Sunt aspecte în activitatea lor care pot fi contestate. Într-o lume normală ar trebui să facem distincție între anumite aspecte ale activității lor și contribuția lor la cultură.

John-Ion Banu-Muscel

Banu-Muscel vrea să transforme sistemul medical românesc într-unul capabil să atragă specialiști pensionați din alte țări și să devină o industrie dedicată vârstnicilor.

Întrebare: – Care este ultimul spital românesc de stat în care ați intrat ca pacient?

Răspuns: – Am intrat într-unul din Ploiești și cred că am fost bine tratat. Personalul a fost atent și asta m-a impresionat pozitiv. În SUA am trei centre medicale în care soția mea este medic, dar vreau să facem ca sistemul medical să atragă oameni care ies la pensie din alte țări, să creăm o industrie pentru oamenii în vârstă.

Daniel Funeriu

Funeriu crede că România trebuie să scape de sistemul bazat pe impostură, fraudă, plagiat și manipulare. Dacă el ar deveni președintele României, peste cinci ani, țara ar trebui să fie fără impostură și fără manipulare.

Întrebare: – Descrieți România peste 5 ani la finalul mandatului în numai trei cuvinte?

Răspuns:  – Să nu mai discutăm despre elefantul din cameră: sistemul. Se bazează pe trei piloni: impostura a fraudei, a plagiatelor și a fabricilor de diplome. Al doilea pilon al sistemului: manipularea. Ieri la Cotroceni au fost invitați doar candidații sistemului. România va fi o țară fără impostură, fără manipulare…

Nicușor Dan

Dan a afirmat că predecesorul său, Klaus Iohannis, a evitat să lupte cu adevărat împotriva corupției.

Întrebare: – Care este decizia dificilă evitată de predecesori dar pe care vreți să o luați?

Răspuns: – Dl Iohannis a evitat să lupte cu adevărat cu corupția. Când greșești, îți cer scuze, îmi cer scuze nu am vrut să desconsider ceilalți candidați