La întâlnirea care s-a desfășurat în format videoconferință au participat reprezentanți ai patronatelor din industria de panificație, ai marilor rețele comerciale, ai Ministerului Agriculturii, ai ANSVSA, ai asociațiilor de consumatori, și ai presei, conform unui comunicat.

Concluziile rezultate în urma consultărilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a fost reprezentată de către președinte Eduardt Cozminschi și director general Paul Anghel.

În cadrul dezbaterii, au fost prezentate observații și propuneri asupra proiectului de ordin, atât cu caracter general, cât și punctuale, tehnice.

Concluziile rezultate în urma consultărilor vor fi analizate și valorificate la nivelul Autorității astfel încât actul normativ ce urmează a fi emis să asigure o mai bună protecție a sănătății și vieții consumatorilor din România, precum și informarea acestora cu privire la substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță în cazul pâinii și a produselor de panificație comercializate în vrac.

Proiectul de Ordin va fi supus procedurii de notificare prevăzută de Directiva(UE) 2015/1535 referitoare la furnizarea de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale.

Anunț pentru toți cei care consumă pâine

Informația că toți cei care consumă pâine ar putea fi în pericol de a contacta COVID i-a alertat pe mulți români. Acum, reprezentanții ROMPAN vin cu detalii și anunță populația care este realitatea.

Este sau nu pericol de COVID în pâine? Reprezentanții ROMPAN vin cu o reacție șoc și spun populației tot ce trebuie să știe despre acest subiect. Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN a explicat că pâinea şi produsele de panificaţie fabricate şi comercializate de către agenţii economici din România nu reprezintă un vector de transmitere a coronavirsului.

„Nu trebuie să alarmăm populaţia şi să transmitem informaţii false în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult prin intermediul pâinii, un produs prezent pe masa oricărui român. Toate produsele de panificaţie se fabrică cu respectarea tuturor regulilor de siguranţă alimentară, iar la comercializarea produselor de panificaţie ambalate sau neambalate se aplică măsuri suplimentare la locurile de vânzare, în sensul că vânzarea se realizează cu respectarea regulilor de igienă impuse”, a precizat Aurel Popescu pentru Agerpres.