Noul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a lansat o dezbatere publică privind elaborarea strategiei energetice şi vrea să accelereze elaborarea documentului, astfel încât prevederile acestuia să fie aplicate din acest an.
Departamentul adresează celor interesaţi un set de 10 întrebări, care se referă printre altele la cele mai importante măsuri pentru atragerea de investiţii, rolul statului în sectorul energetic, obiectivele externe ale politicii energetice, evoluţia consumului de energie electrică, gaze naturale şi carburanţi, abordarea strategică a autorităţilor în privinţa încălzirii populaţiei şi promovarea noilor tehnologii, şi aşteaptă răspunsurile până la 4 aprilie, la adresa de e-mail: consultare.publica@energie.gov.ro
"În conformitate cu programul de guvernare, Departamentul pentru Energie îşi propune să accelereze procesul de elaborare a strategiei energetice a României, astfel încât aplicabilitatea noii strategii să aibă loc în intervalul 2014-2035", se arată în anunțul Departamentului.
Capital.ro scria în urmă cu două săptămâni în suplimentul CAPITAL ENERGIE, și publicat astăzi pe site-ul capital.ro, că strategia pentru acest sector se află în stand-by, deși autoritățile au promis încă de anul trecut că vor să finalizeze noua strategie, întrucât nici documentul din 2007, nici cel actualizat în urmă cu trei ani nu mai corespund realităților actuale.
Strategia energetică – în stand-by
Abia la finele anului trecut a fost publicat un anunț pentru selectarea consultantului care va avea menirea de a actualiza sau modifica în totalitate strategia energetică a României pe termen mediu și lung.
Luna trecută, când la șefia Departamentului pentru Energie se afla ministrul Constantin Niță ne-a transmis că selectarea consultantului se va realiza în urma unei licitații deschise, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. „Consultantul va fi selectat pe criteriul calitate-cost al serviciilor, prețul de atribuire rezultând în urma procesului de licitație“, ne-au transmis reprezentanții Departamentului referitor la costurile pentru acest proiect.
15 firme de consultanță de reputație națională și internațională au depus scrisori de interes la Departamentul pentru Energie
80% din grupurile termoenergetice din România au durata de viață depășită, fiind instalate în urmă cu 40-45 de ani
31% din hidrocentrale, cu o putere instalată de 6.450 MW, au durata de viață depășită, programul de reabilitare vizând doar o mică parte din total
67% din rețelele electrice de distribuție se află într-un stadiu avansat de uzură
Întrebările la care pot răspunde persoanele interesate
În procesul de consultare publică, Departamentul pentru Energie aşteaptă propuneri de la consumatori, producători şi alţi operatori din industria energetică, precum şi de la mediul academic, societatea civilă, autorităţi publice locale şi centrale şi reprezentanţii ai partidelor parlamentare.
INTREBARI PENTRU FUNDAMENTAREA STRATEGIEI ENERGETICE:
1. Care credeti ca ar fi cele mai importante trei masuri pentru atragerea investitiilor in sectorul energetic romanesc?
2. Care credeti ca ar trebui sa fie rolul statului in sectorul energetic romanesc?
3. Care considerati ca ar trebui sa fie obiectivele externe ale politicii energetice romanesti?
4. Cum ar putea sectorul energetic romanesc sa contribuie intr-un mod sustenabil la reindustrializarea Romaniei?
5. Credeti ca paradigma politicii energetice a Romaniei ar trebui schimbata, in ceea ce priveste orientarea primordiala catre un consum mai eficient? Cum credeti ca ar putea fi facut acest lucru?
6. Care considerati ca va fi evolutia cererii de energie electrica, gaze naturale si carburanti in perioada 2014 – 2035 in Romania? In masura in care puteti, am aprecia si transmiterea algoritmului folosit in acest proces de calculare.
7. Care considerati ca ar trebui sa fie abordarea strategica a statului roman in privinta incalzirii populatiei? De ce recomandati aceasta solutie/aceste solutii?
8. Credeti in potentialul Romaniei de a deveni un furnizor regional de energie? Cum ar putea Romania sa-si valorifice acest potential?
9. Considerati ca promovarea tehnologiilor de producere a energiei cu emisii scazute de gaze cu efect de sera ar trebui sa se faca printr-un sistem unitar sau printr-un sistem aplicat fiecarei tehnologii in parte?
10. Care considerati ca ar putea fi rolul carbunelui in viitorul mix energetic romanesc?