Dezbateri aprins pe tema spațiului Schengen în Austria. Guvernul se reunește într-o ședință de urgență

Schengen

Sursă: Dreamstime

Extinderea spațiului Schengen și efectele veto-ului au devenit subiecte aprinse în Austria. Astfel, guvernul condus de Karl Nehammer se reunește marți, 13 decembrie, într-o ședință de urgență.

Dezbateri aprins pe tema spațiului Schengen în Austria. Guvernul se reunește într-o ședință de urgență

Trebuie menționat că ședința guvernului Austriei are loc cu două zile înainte summitului Consiliului European, programat pe 15 decembrie la Bruxelles, unde Klaus Iohannis a promis că va ridica problema veto-ului.

Totodată, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a spus va face o informare legată de efectele politice ale veto-ului asupra țării sale, conform informațiilor transmise de diepresse.com

Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu omologul său austriac

Amintim că ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg. Cei doi au discutat despre refuzul Austriei ca România să intre în spațiul Schengen.

„În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată și de alte contacte între cei doi miniștri în cursul aceleiași zilei, precum și de o discuție telefonică în urmă cu două zile, ministrul Aurescu a reiterat, detaliat, poziția părții române referitoare la votul negativ al Austriei cu privire la Decizia de aderare a României la spațiul Schengen”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat.

De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației având în vedere că cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen.

Ministrul român de Externe a arătat, din nou, că susținerile părții austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migrație ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile și evaluările agențiilor europene – Frontex, Europol și Agenția Uniunii Europene pentru Azil – precum și cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situația migrației ilegale.

Simultan, Bogdan Aurescu a subliniat că țara noastră a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creșterea migrației ilegale și a avansat propuneri de sprijin și cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne în plan bilateral, cât și la nivel european pentru adoptarea unor măsuri concrete.