Prăbuşirea guvernului de la Bucureşti s-a făcut resimţită în presa externă, care atrage atenţia asupra faptului că votul de neîncredere acordat Cabinetului condus de Emil Boc şi instabilitatea politică ar putea duce la un vot de neîncredere acordat României de FMI. Cele mai multe publicaţii leagă prăbuşirea guvernului de situaţia economică precară a ţării, comparând situaţia politică din România cu cea din Ungaria şi Letonia, unde criza a surpat temeliile guvernelor.

„Wall Street Journal”: „Politica rămâne călcâiul lui Ahile al României”

0-39546-wsj.jpg„Wall Street Journal” leagă criza politică de înrăutăţirea situaţiei economice în România: „Guvernul României au căzut printr-un vot de neîncredere marţi, devenind cea mai recentă victimă politică a unei situaţii economice dramatice în estul Europei”.

„Economia României a suferit una dintre cele mai abrupte schimbări de situaţie a economiei în Europa. Anul trecut, economica crescuse cu 8%, iar anul acesta se aniticipează o depreciere de peste 8%”. „WSJ” citează un studiu elaborat de CSOP în care se menţioneză că 60% dintre români au declarat că standardul lor de trai este mult mai scăzut anul acesta decât în 2008 şi adaugă că guvernele Letoniei şi Ungariei deja s-au prăbuşit datorită crizei economice.

Guvernul României va trebui să se chinuie să adopte legislaţia cerută de FMI, altfel riscă pachetul de ajutorare primit din partea instituţiei internaţionale, a declarat un analist contactat de „WSJ”.

„Politica continuă să rămână călcâiul lui Ahile al României”, a declarat pentru „WSJ” un broker de la Credit Agricole din Viena.

BBC: „Boc s-a chinuit să implementeze reformele cerute de FMI”

0-39553-bbc.jpgBBC subliniază faptul că votul de neîncredere primit de guvern este prima măsură de acest gen adoptată de la căderea comunismului în 1989.

BBC adaugă că premierul Boc „s-a chinuit să implementeze reforme economice şi sociale cerute de FMI”. Publicaţia îl citează apoi pe fostul premier ca spunând că „este o onoare pentru un guvern să cadă pentru că a încercat să adopte reforme care aveau ca scop suprimarea privilegiilor”.

„Forbes”: „Băsescu ar putea amâna alegerea unui premier până după prezidenţiale”

0-39554-forb.jpg„Forbes” spune că următoarea mişcare aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care trebuie să nominalizeze un nou prim ministru pentru a-l înlocui pe Boc. „Un aliat apropiat al lui Boc, Băsescu s-ar putea să amâne alegerea unui premier până după alegerile prezidenţiale din 6 decembrie, mai ales pentru că se aşteaptă să câştige votul şi vrea să aibă autoritate clară în momentul în care îşi face alegerea”.

„Forbes” atrage atenţia şi asupra sistemului de pensii „care scârţâie” şi care trebuie reformat anul acesta la cerinţa FMI.

Bloomberg: „Căderea guvernului ameninţă reformele”

0-39552-bloom.jpgPrăbuşirea guvernului „ameninţă reformele economice de care depinde un pachet internaţional de ajutorare, pe care România se bazează pentru a se menţine pe linia de plutire”, scrie Bloomberg.

„Guvernul a aprobat luna trecută o controversată lege a salarizării condiţionată de FMI ce a făcut ca trei sferturi din cei peste 1 milion de bugetari să protesteze luna aceasta şi să ameninţe că vor intra în grevă pe termen nelimitat în noiembrie pentru a boicota alegerile dacă nu le se respectă cererile de majorări salariale”.

Citeşte şi Moody’s: Căderea guvernului nu va avea un impact economic imediat