„Este firesc să existe multă dezbatere şi precauţie ori de câte ori apare o tehnologie nouă. Această dezbatere se iscă atât în jurul instituţiilor publice, dar se iscă şi între oamenii de rând, care nu cunosc tehnologia, nu ştiu avantajele ei pe deplin.

Atunci când apare o tehnologie nouă există, desigur, o perioadă de tranziţie în care există şi suficient de multe riscuri şi acestea trebuie tratate cu mare atenţie, bineînţeles, indiferent de natura lor.

În toată această dezbatere legată de riscurile unei tehnologii cu atât de mare impact, dezbaterea este atât de mult amplificată pentru că tehnologia 5G este o tehnologie care va pătrunde cu totul în casele noastre, în viaţa noastră de zi cu zi.

Astăzi, 4G este deja în casele noastre în fiecare zi, pentru că nu este o zi în care să nu avem telefonul la noi, dar 5G va scala foarte mult, va merge mult spre zona de Internet of Things, va crea noi tipuri de servicii şi, atunci, 5G va fi un element cu care noi vom convieţui, aşa cum convieţuim de foarte mulţi ani cu energia electrică”, a afirmat Sabin Sărmaş.

Autoritățile ar trebui să asigure că 5G nu are riscuri pentru cetățeni

În cadrul aceleiași dezbateri, președintele ADR a mai spus că autoritățile trebuie să asigure că tehnologia 5G nu are niciun fel de risc pentru cetățeni.

„Deja convieţuim cu tehnologia în sine, cu tehnologie transmisă de date, dar 5G va fi mult mai intruzivă şi este normal să apară multe alte tipuri de riscuri asociate unei tehnologii atât de prezente pe viitor în viaţa noastră şi ele să fie dezbătute, să fim atenţi la criterii şi la securitatea cetăţeanului, pentru că în definitiv trebuie să ne asigurăm că cetăţeanul, care este beneficiarul oricărui tip de serviciu de tipul acesta, o foloseşte în deplină siguranţă”, a adăugat Sabin Sărmaş.

România riscă să își piardă avantajul strategic

„Noi avem astăzi o infrastructură care ne permite un trafic de date la viteze foarte bune, de altfel indicatorul european în ceea ce priveşte conectivitatea arată că suntem pe primele locuri, peste media europeană.

Cred că o dată cu 5G apare şi un risc: schimbându-se spectrul de frecvenţă a locaţiei, schimbându-se benzile de frecvenţă folosite, fiind alocate benzi suplimentare, va creşte şi volumul de date care vor circula pe aceste reţele. Iar 5G nu este compus doar din nişte antene, ci şi din infrastructura de fibră optică care transportă datele.

Dacă această infrastructură de fibră optică nu va evolua şi ea, nu va fi îmbunătăţită încontinuu, noi ne vom pierde acest avantaj strategic pe care România îl are astăzi şi care a fost câştigat datorită unei politici şi probabil şi datorită contextului în care ne-am aflat noi ca ţară, cu anumite reţele de transport de date, au venit foarte mulţi operatori noi în piaţă, a fost totuşi o piaţă liberă care a permis crearea de foarte multă infrastructură de fibră optică, care ne dă astăzi un avantaj puternic.

Dar acest avantaj nu este suficient, nu poţi doar să mergi, trebuie să alergi ca să ţii pasul cu tehnologia şi cu evoluţie, şi cred că dacă ne gândim la 5G va trebui să ne gândim şi la acest tip de infrastructură de fibră optică, care va veni, într-o oarecare măsură, va creşte de la sine, cu siguranţă că operatorii vor face investiţii în această zonă, dar trebuie să vedem şi noi ca stat care este strategia noastră pentru a ne păstra acest avantaj competitiv pe care îl deţinem astăzi”, a explicat Sabin Sărmaş

Ce avantaje are tehnologia 5G

Președintele ADR  a mai spus că introducerea tehnologiei 5G vine cu o serie de avantaje pentru toată lumea.

„Poate cel mai mare avantaj pe care îl va aduce 5G pentru cetăţeanul de rând, pentru că noi ca Autoritate oferim servicii care vizează în special zona de e-guvernare, va fi incluziunea digitală pentru cetăţenii României.

Iar asta va veni din două zone – (prima, n.r.) datorită unei mai bune acoperiri la nivel naţional a serviciilor de date, dar şi datorită faptului că va creşte calitatea serviciilor de care astăzi cetăţeanul dispune.

Ne putem imagina în epoca 5G servicii care astăzi nu există la noi în ţară – de exemplu ca telemedicina sau sate inteligente pe lângă oraşe inteligente pot fi exemple despre care în epoca 5G se poate vorbi.

Aşadar vom avea un impact nu doar în zona industrială, nu doar către companiile care implementează tehnologii noi, care îşi dezvoltă business, ci şi un impact foarte puternic pe cetăţean”, a menţionat Sabin Sărmaş.