Dezechilibre pe piața agroalimentară din România! Daea: Suntem și vom fi în continuare producători mari de cereale

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost invitatul lui Ionuț Cristache în cadrul emisiunii de joi de pe canalul de YouTube Hai România!. În cadrul podcastului, ministrul a vorbit despre dezechilibrele existente pe piața alimentară din România.

Printre altele, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre Planul Național Strategic și dezechilibrele existente pe piața agroalimentară din România.

Măsuri pentru rezolvarea dezechilibrelor existente

„Toate măsurile acestea sunt introduse într-un concept unitar, care se numește Planul Național Strategic al României 2023-2027, și beneficiază de 15,8 miliarde de euro pentru țara noastră. Avem deja pentru 8 măsuri caietele de sarcini să le punem în mișcare, iar din luna iunie începe să se lucreze în țară.

Prin acest plan ne-a propus să ajungem la o balanță comercială echilibrată, să nu mai avem dezechilibre. Astăzi avem dezechilibre majore la carnea de porc – din cauza pestei, în primul rând, dar și altor motive.

Avem dezechilibre la legume – nu la toate – dar suntem încă deficitari și vom fi pe perioada de iarnă la legumele pe care nu le putem scoate din cauza condițiilor de climă din România.”, a spus Petre Daea.

Dezechilibre pe piața produselor lactate

Totodată, ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că pe piața agroalimentară din România există dezechilibre majore și la produsele lactate.

„Avem dezechilibre și la produsele lactate. Suntem într-o situația foarte bună la carnea de pasăre și la ouă.

Noi suntem și vom fi în continuare producători mari de cereale în bazinul Mării Negre și de aici marea problemă cu care ne confruntăm și care trebuie înțeleasă și din alte puncte de vedere. Sunt trei țări fanion în producția de cereale în bazinul Mării Negre: Rusia, Ucraina și România, care alimentează mapamondul.

La carnea de vită – la taurina de carne suntem excedentari la export. Și aceasta datorită măsurilor de stimulare pe care le-am avut și condițiilor pe care le are România. Avem 4,8 milioane hectare de pășuni care pot fi valorificate de taurinele la îngrășat și ovine.”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa

De asemenea, ministrul Agriculturii a mai vorbit și despre proiectul celei mai mari fabrici de procesare a lânii din Europa.

„Este cea mai mare realizare din punct de vedere investițional pe care eu am avut-o de-a lungul vremii, în valoare de 20 de milioane de euro, cu bani europeni. Prin fabrica aceasta ne-am propus să adunăm toată lâna din România – 35.000 de tone anual – și să o prelucrăm. Este o resursă excepțională care trebuie valorificată. Noi o dădeam cu 50 de bani sau 1 leu, iar la Bursa de la Londra lâna fină este 7 euro.

Fabrica are capacitatea de procesare de 25.000 de tone. De aceea mai trebuie încă o fabrică. Primele obiective de investiții – primele linii de spălat lâna – sunt prevăzute în prima parte a anului viitor.”, a mai spus ministrul Agriculturii Petre Daea, în ediția de joi a podcastului de pe canalul de YouTube Hai România!