Dezghețul pieței hoteliere din București vine cu tarife mai mari

Tariful mediu pentru o noapte de cazare la un hotel din București s-a redus, anul trecut, la 86 de euro, determinând o scă­dere la 49 de euro a venitului pe cameră. Analiștii pieței vorbesc astăzi de o inversare a trendului.

Deși gradul de ocupare al hotelurilor din Capitală a înregistrat, în 2010, o creștere cu 11% față de 2009, ajungând la 58%, tariful mediu practicat de unitățile din București pentru o noapte de cazare a fost de 86 de euro, însemnând aproape jumătate față de suma percepută de hotelierii din Londra (163 de euro), potrivit studiului European Hotel Valuation Index 2011, realizat de compania de consultanță HVS. De asemenea, tariful mediu perceput de unitățile de cazare din München a fost de 111 euro, iar la Istanbul, de 157 de euro.
Potrivit lui Mircea Drăghici, project manager al departamentului hotelier din cadrul agenției CB Richard Ellis, cel mai probabil, acest nivel al tarifului din București se va păstra până cel devreme în trimestrul al patrulea al acestui an, când se întrevede o revenire a pieței hoteliere locale, care ar putea fi însoțită și de o creștere a tarifelor.
„Ianuarie și februarie 2011 au fost mult peste rezultatele de anul trecut astfel încât sunt convins că, anul acesta, în București nu se va mai înregistra o scădere“, a afirmat Drăghici. Acesta a arătat că, la nivelul Capitalei, există deja o creștere de 15% a sosirilor totale de turiști, respectiv de 7% a înnoptărilor.   
Dacă turiștii au beneficiat de tarife reduse, în schimb proprietarii de hoteluri din București s-au confruntat cu o scădere a venitului pe cameră (RevPAR) la 49 de euro (în 2009 față de 2008, acest indicator a scăzut cu 40%; n.red). Spre comparație, indicele RevPAR este de 70 de euro la Copenhaga, de 82 de euro la Stockholm și de 134 de euro la Londra.
European Hotel Valuation Index 2011 arată că, la nivel european, valoarea medie a camerei de hotel (element luat în calcul de către investitori în momentul achiziției unui hotel) a crescut, în 2010, la 215.246 de euro față de 212.026 euro cât era în 2009. Pentru majoritatea celor 33 de piețe analizate, ultimele două trimestre ale anului trecut au impulsionat redresarea. Cele mai scumpe camere de hotel, după valoarea lor „de piață“, sunt la Paris (568.772 de euro), Londra (524.414 de euro) și Zürich (466.654 de euro).

Valoarea medie a camerei de hotel în București este de 113.789 de euro, în scădere cu 8% față de anul 2009 (și o scădere de 9% în lei). Aceste rezultate plasează Capitala la finalul clasamentului, pe locul 31 în Europa, fiind urmată doar de Sofia – Bulgaria (109.960 de euro) și Talin – Estonia (79.709 de euro).
Studiul arată că am ajuns în coada clasamentului din cauză că, atât în 2009, cât şi anul trecut, scăderea pieţei a fost substanțială. Bucureștiul a fost unul dintre orașele din Europa cel mai puternic lovite de criza economică, efectele negative accentuându-se în 2010. „Deși s-a putut observa o creștere a exporturilor, alături de alte semne de creștere economică, cererea a rămas foarte modestă.
În partea a doua a anului, Guvernul român a crescut TVA cu cinci puncte procentuale, lucru care, cel mai probabil, va întârzia revenirea“, se arată în studiul HVS.
Mai valoros decât Lisabona
Conform aceluiași studiu, Bucureștiul va ajunge, în 2015, pe locul 29 în Europa în privința valorii camerelor de hotel, cu un preț de 160.000 de euro, surclasând orașe ca Birmingham sau Lisabona. „Nu mă miră acest lucru. Lusitanii nu au depășit criza economică, au un blocaj pe măsurile de austeritate, iar la nivel european se vorbește de Portugalia ca de o nouă Grecie“, susține expertul CB Richard Ellis.
„În următorii doi-trei ani, nu vor mai apărea pe piața din București hoteluri noi, mai ales din cauza dificultăților înregistrate în finanțarea bancară a unor asemenea proiecte de anvergură. Astfel, jucătorii existenți au timp suficient să-și revină operațional și să promoveze oferte competitive“, conchide Drăghici. Potrivit CB Richard Eliss, se estimează că în București vor fi inaugurate, în 2011 și 2012, câte 500 de camere hotel (nou-construite sau rebranding). Pentru 2011, se estimează un grad de ocupare de până la 60%.