Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, răspunde atacurilor lui Călin Georgescu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat ferm după atacurile lansate de Călin Georgescu, candidatul la prezidențiale, care a sugerat că Burduja ar trebui să verifice relațiile tatălui său cu Rusia înainte de a-l critica pe Georgescu. Burduja a declarat că acest tip de abordare este „în stil kaghebist” și a subliniat că acțiunile sale în guvern sunt dovada poziției ferme a României față de Federația Rusă.

Sebastian Burduja a interzis antivirușii rusești

Burduja a subliniat că a fost unul dintre primii care a interzis soluțiile antivirus rusești în instituțiile publice și a menționat progresele semnificative în sectorul energetic, cum ar fi producția de gaze naturale, care a plasat România pe primul loc în Uniunea Europeană în 2024.

De asemenea, el a reiterat angajamentul său față de independența energetică a țării și față de combaterea dependenței de resursele energetice rusești.

Uniunea Europeană UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul a adus în discuție și activitatea tatălui său în cadrul companiei ALRO, o mare corporație din Europa Centrală și de Est, menționând că aceste atacuri sunt parte a unei campanii mai largi de discreditare. „Deloc surprins să văd atacul lansat ieri seară de Călin Georgescu, în stilul kaghebist pe care îl admiră, parte și el a «înțelepciunii rusești»”, a declarat Burduja, evidențiind faptul că Georgescu promovează o agendă pro-rusă.

Burduja atrage atenția că Georgescu este un pericol ce trebuie expus

În fața acestor atacuri, Sebastian Burduja a reafirmat că poziția sa și a guvernului României rămâne fermă în sprijinul securității naționale și a independenței energetice. „A tăcea în aceste momente de gravitate extremă ar însemna complicitate și lașitate. Este datoria noastră să expunem pericolul pe care acest om îl reprezintă”, a concluzionat Burduja, subliniind că agenda promovată de Georgescu este o amenințare reală pentru România și Europa.

În final, Burduja a amintit despre experiența familiei sale cu invadatorii ruși din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, menționând că „aceste lucruri nu se uită și nu se iartă”. El a subliniat că este esențial să se înțeleagă pericolele reale reprezentate de pozițiile lui Georgescu și influențele externe care ar putea amenința securitatea României.

Georgescu pune sub semnul întrebării securitatea națională

Călin Georgescu a lansat amenințări și acuzații grave, duminică seara, într-o emisiune la Realitatea Plus. Primul vizat a fost ministrul Sebastian Burduja, care, recent, îl criticase pe Georgescu. Candidatul la prezidențiale a lăsat să se înțeleagă că tatăl ministrului Energiei ar avea legături cu Rusia.

În același timp, Călin Georgescu a adresat un avertisment și către șeful Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase, sugerând că angajați ai instituției ar fi „rupt rândurile” și i-ar fi trimis documente confidențiale, despre care însă nu a dorit să ofere detalii.

Călin Georgescu a avertizat că ministrul Burduja ar trebui să fie mai precaut înainte de a-l ataca, deoarece deține informații care sugerează legături ale tatălui acestuia cu Rusia.

„Barna și Burduja m-au atacat și pe mine. În legătură cu Barna, nu are sens să spun că înțelegerea economiei la el este extrem de complicată. Dar Burduja ar trebui să își amintească de relațiile tatălui său cu anumite persoane din Rusia înainte să mă atace pe mine”, a declarat Georgescu în cadrul emisiunii de la Realitatea.

În ceea ce îl privește pe Gabriel Vlase, șeful SIE, Călin Georgescu a afirmat că instituția nu mai este sub controlul său, deoarece există angajați care „au rupt rândurile” și care îi transmit diverse materiale confidențiale.

„Sistemul de forță a rupt rândurile și primesc și eu diverse materiale de la oamenii activi. E foarte eficient. Într-unul dintre aceste materiale, am aflat că domnul Vlase a călătorit cu un avion privat în Azerbaidjan, iar când a fost întrebat de o comisie parlamentară, a spus că era un risc de securitate. Dar, acolo, au venit persoane mult mai influente și puternice, care au venit cu avioane de linie. Riscul de securitate nu a fost din cauza faptului că Vlase a fost acolo. Cel mai mare risc de securitate al său este legătura foarte apropiată pe care o are cu Bogdan Dinu”, a mai spus Călin Georgescu.