Micul trafic cu produse cosmetice contrafăcute se desfăşoară pe stradă, la locurile de muncă, inclusiv în instituţii publice, a afirmat, marţi, Cora Muntean, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii (ANCMMR), precizând că a văzut „o doamnă cu geanta” intrând inclusiv la DNA.

„Micul trafic cu produse cosmetice contrafăcute, parfumuri în special şi electronice…cred că toţi la locurile de muncă sau pe stradă, oriunde găsim, trec şi ne spun „Doamnă, un parfum! L-am furat. E original. E aşa, la un preţ de nimic”. Sau vin acele persoane, în special doamne cu genţile, şi intră şi merg prin birouri. Eu, e o întâmplare de acum câţiva ani, eram dintr-un alt motiv la DNA şi inclusiv acolo am văzut intrând. Acum le cunoşti care sunt cele care duc…Poate s-o fi dus, poate….dar am văzut-o intrând cu siguranţă….Ca să nu mai zic că la Finanţe, în primării, peste tot, şi funcţionarii de acolo cumpără cu mult, adică şi le scrie pe caiet. Ştim, e un fenomen care nu avem cum să spunem că nu există. Trebuie doar să vrem să-l vedem”, a declarat Cora Muntean, la conferinţa „Un an de luptă activă împotriva traficului ilicit” – eveniment organizat de Asociaţia ACTIV.

Acesta a menţionat că de patru ani Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România a avut numeroase acţiuni împreună cu alte organizaţii şi mari companii care au sprijinit asociaţia, inclusiv în conştientizarea acestui fenomen.

„Fenomenul mai amplu este în ceea ce priveşte traficul cu ţigări care se desfăşoară cu preponderenţă pe zona de graniţă cu Moldova şi Ucraina. Din cauza accizelor foarte mari la ţigări în România pentru contrabandişti a devenit o activitate foarte rentabilă. Ţigările de contrabandă se vând în pieţe şi târguri, staţii de metrou şi gări. Nu se vând în magazine. Deşi multă lume spune, nu se vând în magazine aceste ţigări pentru că, mai ales acum, de când toate instituţiile statului sunt grămadă pe micii comercianţi, nimeni nu riscă. Oricum, îşi închid afacerile din alte motive. Traficul cu mărfuri de larg consum se face tot pe filiera Moldova, Ucraina, cu provenienţă China: şampoane, deodorante, detergenţi, sau Constanţa, Bucureşti, care imită produsele originale. Ajung în pieţe târguri şi magazinele mici, în general din provincie unde se vând şi din cauza preţului mic. Uneori comerciantul, aici, în acest caz, vinde aceste produse pentru că el crede că sunt bune. Le vinde mai ieftin. Vorbim în localităţile mici unde produsele contrafăcute nu se reuşeşte întotdeauna să se delimiteze de cele originale”, a spus Cora Muntean.

De asemenea, acesta a afirmat că traficul de mărfuri industriale de toate felurile de provenienţă din China se face pe filiera Constanţa – Bucureşti cu desfacere în cunoscutele engros-uri din Capitală, iar traficul cu legume – fructe în pieţele de engros din Bucureşti.AGERPRES