Elena Udrea, tranzacție de peste un milion de euro din pușcărie

Hotelul Grivița, o clădire cu valoare istorică situată în apropierea Gării de Nord, a fost transferat de Elena Udrea și Dorin Cocoș către un om de afaceri necunoscut. Imobilul este monitorizat și de autoritățile române, care l-au scos la licitație de mai multe ori în încercarea de a recupera prejudiciul din diverse dosare penale. În acest context, statul român riscă să nu recupereze sumele scontate.

Elena Udrea, aflată în închisoare după ce instanța i-a respins cererea de liberare condiționată, a decis să-și cedeze partea din legendarul Hotel Grivița, un imobil administrat de Euro Hotels, companie deținută de fostul ei soț, Dorin Cocoș. Conform surselor Fanatik, tranzacția a fost finalizată pe 21 august 2024. Udrea deținea un sfert din proprietate, sub forma unui drept de cesiune, pentru imobilul situat pe Calea Griviței nr. 130.

Persoana care a preluat partea Elenei Udrea din Hotelul Grivița a obținut, prin intermediul instanței, executarea silită împotriva lui Dorin Cocoș și a inițiat procedura de vânzare a unui sfert din clădirea respectivă, care îi aparținea acestuia.

ANAF încearcă să blocheze vânzarea imobilului

În paralel, ANAF încearcă să blocheze vânzarea imobilului și să anuleze contractul de cesiune a creanței semnat între Elena Udrea și noul beneficiar al tranzacției. Astfel, au fost demarate două proceduri de executare silită pentru același imobil, ceea ce este interzis de lege.

”În motivare, a arătat că la data la care a fost demarată executarea silită, era deja în derulare procedura de valorificare prin licitație a aceluiași bun imobil pentru care a fost emisă Publicația de Vânzare din data de 22.10.2024 (de către ANAF, n.r.), iar contractul de cesiune de creanță încheiat la data de 21.08.2024 este nul absolut.

A mai arătat că prin continuarea executării silite, petenta (ANAF, n.r.) este grav prejudiciată, deoarece există riscul executării silite în dosarul nr. … a unui imobil aflat deja în procedura de valorificare pentru creanţe aparţinând statului, deşi legiuitorul a interzis expres acest lucru, stabilind că actele de dispoziţie care ar interveni ulterior indisponibilizării sunt lovite de nulitate absolută”, se arată în cererea depusă de ANAF la Judecătoria Sectorului 1.

Statul român a inițiat procedura de executare silită a Hotelului Grivița încă din 2017, atât pentru partea deținută de Elena Udrea, cât și pentru cea aparținând lui Dorin Cocoș. Deși imobilul a fost scos la licitație de mai multe ori, nu a reușit să găsească un cumpărător.

Dorin Cocoș
Dorin Cocoș; SURSA FOTO: Capital

Partea Elenei Udrea a fost evaluată la peste un milion de euro

Ultima încercare de vânzare a avut loc pe 29 august 2024, când ANAF a stabilit data licitației publice pentru o cotă de ¼ din proprietatea situată pe Calea Griviței, nr. 130. Aceasta include un teren intravilan de 687 mp și o clădire cu 5 niveluri, având o suprafață desfășurată de 3.753 mp.

În documentele ANAF, proprietara imobilului era menționată ca fiind Elena Udrea, iar prețul de pornire al licitației era de 5,3 milioane lei (echivalentul a peste un milion de euro, la care se adăuga și TVA), reprezentând 75% din valoarea estimată de evaluator.