„Este un alt lucru care trebuie schimbat când faci planul pentru un an la Fisc. Trebuie să ai planul respectiv, dar trebuie să ai abordări și măsuri foarte clare pentru ce faci ca să recuperezi TVA-ul. Planul ANAF-ului trebuie să fie un pic diferit. Trebuie să mergi de la ce este ideal, ce îți dă ție economia ca stat într-un an. Ăla este planul ANAF. În toată istoria ANAF-ului, planul s-a făcut la cât se poate face. Tot timpul, șefii ANAF-ului au propus ceva ce pot să realizeze, ca să nu fie niciodată sub plan și să iasă în fața șefilor: Uitați că am depășire de plan! Nu, de anul viitor planul va fi așa: ești obligat să aduci 100% din ce economia trebuie să producă. Tot ce faci sub înseamnă nerealizare de plan. Se schimbă această abordare”, a spus Teodorovici.
Criticile vin în contextul în care ANAF a îmbunătăţit colectările din TVA în primele opt luni din acest an. Acestea au crescut cu 8,6% faţă de realizările aceleiaşi perioade din 2017, ajungând la o valoare de 37 miliarde lei pe primele opt luni ale anului în curs. Veniturile din accize au fost în sumă de 18,3 miliarde lei (1,9% din PIB) cu 8,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.
Teodorovici a mai precizat că postul de șef al ANAF este mai important chiar și decât cel de ministru. „Asta a fost discuția cu șeful ANAF actual, când i-am spus că are o șansă foarte mare să dovedească ceea ce nu a dovedit ca ministru la vremea respectivă. Din partea mea are tot sprijinul politic, tehnic, pentru ca lucrurile să fie schimbate, fie că vorbim de reforma ANAF, de o reducere a evaziunii pe TVA și nu numai, accize și altele, dar vreau să văd schimbările. Până la final de an vom avea o serie de măsuri stricte pe TVA pentru că va fi o luptă agresivă cu această evaziune pe TVA”, a explicat ministrul în interviul DC News.