Cristian Tudor Popescu a criticat dur declarațiile lui Ion Țiriac referitoare la NATO și cheltuielile militare ale României. Gazetarul a adus în discuție colaborarea fostului tenismen cu Securitatea, ironizând rolul său în această instituție și sugerând posibile legături cu KGB-ul.
Țiriac despre NATO: „Nu am nevoie de buget militar”
Într-o postare pe Facebook, intitulată sugestiv „Titi Țiriac n-are nevoie de NATO”, Cristian Tudor Popescu a reacționat la afirmațiile controversate ale lui Ion Țiriac.
În cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, fostul sportiv și om de afaceri și-a exprimat dezacordul față de cheltuielile militare ale României și prezența NATO.
„Eu nu vreau război, nu-mi trebuie NATO, buget militar, nu-mi trebuie bază militară, nu-mi trebuie nimic. Îmi trebuie să am un popor sănătos”, a declarat Țiriac.
CTP a ironizat rapid această poziție, comentând că sănătatea unui popor nu protejează de agresiuni militare.
„Când când te trimit în lagăr sau te împușcă în ceafă, medicii Kremlinului recomandă să ai o bună stare de sănătate. Așa că, într-adevăr, ce nevoie avem de NATO și baze militare în România? Să tăiem bugetul Apărării și să investim în sport, cum îndeamnă dl Titi Țiriac.
Se știe că rușii nu te atacă cu tancuri și rachete, eventual nucleare, ei te întreabă dacă vrei război sau nu, și, în caz că nu vrei ei organizează o competiție polisportivă și cine câștigă, ăla e.”, a spus gazetarul.
El a sugerat sarcastic că Rusia nu atacă militar, ci preferă să organizeze competiții sportive, în care învingătorul câștigă fără violență.
Țiriac și relația cu Securitatea
În cadrul aceleiași postări, Cristian Tudor Popescu a readus în atenția publicului recrutarea lui Ion Țiriac de către Securitate în 1963. Potrivit gazetarului, Țiriac a avut numele de cod „Titi Ionescu” și a fost recrutat pentru a încadra „informativ sportivi și delegați străini suspecți care vin în România”.
Cu toate acestea, Popescu a amintit că, deși activitatea sa nu a fost considerată eficientă de către Securitate, ar fi putut fi mai „performant” în raport cu KGB-ul.
„Acum însă, mă bate gândul că Titi o fi fost mai performant în a turna Securitatea la KGB”, a declarat ironic gazetarul.
CNSAS: Țiriac nu a colaborat cu Securitatea
Deși speculațiile privind rolul său în Securitate au persistat, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a concluzionat că lui Ion Țiriac nu i se poate imputa calitatea de colaborator al fostei instituții opresive. Documentele arată că Țiriac a fost recrutat, dar colaborarea sa s-a încheiat după trei ani din cauza „relei-voințe” manifestate.
La 24 de ani, Ion Țiriac își făcuse deja un nume în lumea tenisului, fiind supranumit de presa internațională „Tennis Guru”. Însă, destinul său l-a condus către colaborarea cu una dintre cele mai opresive instituții ale regimului comunist – Securitatea.
Deși a semnat două note informative despre sportivi străini, CNSAS a subliniat că aceste informații nu au provocat prejudicii, iar Ion Țiriac nu a denunțat activități contrare statului comunist.