Fostul premier și șef al Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a lansat o serie de declarații tranșante despre Călin Georgescu, un personaj controversat al scenei publice românești.

Ungureanu l-a catalogat drept „un caz clinic” și a criticat vehement tăcerea serviciilor secrete în legătură cu acest subiect. Într-un interviu recent, fostul șef SIE a dezvăluit detalii despre activitatea lui Georgescu în Ministerul de Externe, dar și despre riscurile pe care discursurile sale le prezintă pentru siguranța națională.

Un verdict tranșant pentru Călin Georgescu și privind tăcerea serviciilor secrete

Mihai Răzvan Ungureanu, fost șef al spionajului extern românesc, a vorbit deschis despre lipsa de reacție a serviciilor secrete în cazul lui Călin Georgescu.

Mihai Razvan Ungureanu
SURSA FOTO: Dreamstime

El consideră că această tăcere este „detrimentală” și contravine așteptărilor publicului.

„Există o tăcere detrimentală. Ea este croită împotriva așteptărilor noastre. E sentimentul îngrijorător că toată lumea a fost luată prin surprindere”, a declarat Ungureanu pentru HotNews.

Fostul sef al spionajului a subliniat că serviciile se comportă ca și cum nu l-ar observa pe Călin Georgescu, deși acesta „nu este atât de pur, neatins de politică”.

Potrivit acestuia, Georgescu a avut o „carieră stranie”, fiind responsabil la un moment dat cu implementarea unei strategii de dezvoltare durabilă a României, numit în această poziție de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

„Caz clinic” și discursuri controversate

În opinia lui Mihai Răzvan Ungureanu, Călin Georgescu poate fi definit drept „un caz clinic”. Ungureanu a descris discursul public al lui Georgescu ca fiind un amalgam de „aberații, citate anapoda, protocronisme și minciuni”.

Acesta a adăugat că Georgescu manifestă „suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului”.

„El, pentru mine, este un caz clinic. Are un discurs care se poate defini după manualele moderne de psihiatrie.

Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului și un discurs care este un talmeș-balmeș de aberații, citate anapoda, protocronisme și minciuni”, a spus fostul șef al SIE.

Activitatea lui Georgescu în Ministerul de Externe

Mihai Răzvan Ungureanu a relatat detalii despre perioada în care Călin Georgescu a activat în Ministerul de Externe, menționând că acesta a fost, pentru o vreme, consilier onorific al ministrului Mircea Geoană.

Ulterior, spre finalul mandatului lui Geoană, Georgescu a devenit director al uneia dintre direcțiile interne ale ministerului.

La preluarea conducerii ministerului, Ungureanu a impus criterii stricte pentru ocuparea funcțiilor și a cerut retragerea diplomaților cu legături în fosta Securitate.

„Mi-au spus prieteni din Ministerul Afacerilor Externe că Georgescu a funcționat o vreme consilier onorific al ministrului Mircea Geoană. Apoi, undeva pe finalul mandatului domnului Geoană, s-a transformat în director al uneia dintre direcțiile interne.

Așa a dispărut și acest personaj, fără să-mi aduc aminte să-l fi văzut vreodată. Deci el a plecat, nu s-a supus examenului”, a explicat Ungureanu.

Deși nu știe dacă Georgescu avea legături directe cu fosta Securitate, Ungureanu a subliniat că acesta nu a mai continuat activitatea în minister după implementarea noilor criterii.

Un „mare vid” care atrage adepți

Ungureanu a criticat interesul manifestat de profesori universitari și studenți față de Călin Georgescu, pe care l-a descris drept un „mare vid”.

„Cetățeanul acesta este turnesolul care scoate la iveală modul în care se raportează guvernanții, personalul serviciilor secrete, universitarii la această realitate. Este un mare vid care atrage”, a spus fostul premier.

Acesta a adăugat că discursurile lui Georgescu se bazează pe „o incultură crasă” și o „mitomanie fără remușcare”.

Un fenomen periculos pentru siguranța națională

Fostul șef SIE a avertizat că fenomenul Georgescu reprezintă un pericol public, calificându-l drept „un atentat la siguranța națională”.

Ungureanu a atras atenția asupra caracterului toxic al discursului său, despre care consideră că încearcă să își facă loc în sfera puterii.

„În tăcerea sa, guvernul simte în spate răsuflarea rece a unui monstru. E discursul unui monstru care se auto-asumă puternic, răzbate în societate și caută ecou. Are ecou”, a concluzionat Mihai Răzvan Ungureanu.