Dezvăluirea momentului despre Nicolae Ceaușescu! Adevărul s-a aflat abia acum: Ceea ce nu știu mulți este că…

Nicolae Ceaușescu

SURSA FOTO: Wikipedia

În ziua de luni, 19 decembrie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „Cristache & Cristoiu”. De această dată, jurnalistul, scriitorul și analistul politic Ion Cristoiu a vorbit despre Revoluția din 1989 și căderea lui Nicolae Ceaușescu.

Ion Cristoiu, despre Revoluție și căderea lui Nicolae Ceaușescu: Nu a știut să gestioneze. La fel precum Iohannis, era înconjurat de…

Așadar, Ion Cristoiu a vorbit în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube al EVZ Capital despre căderea lui Nicolae Ceaușescu, dar și lecțiile pe care le poate învăța politicianul de astăzi din acest subiect.

„Am scos deja câteva volume despre Revoluție, o să încep pe cristoiublog.ro un serial de vreo 5-6 episoade despre acest eveniment. Ceea ce nu știu mulți este că, la început, era doar o criză banală, iar Ceaușescu nu a știut să o gestioneze.

Dacă vă întrebați de ce, vă pot spune că, la fel precum Iohannis, Ceaușescu era înconjurat de lingăi. Când a început conflictul, Ceaușescu nu convocase acel organism să vadă care e soluția. L-am întrebat pe Ioan Toma, care era și el acolo, de ce nu s-a întrebat nimic despre Timișoara. Ce mi-a spus el este uluitor, faptul că, toți de acolo erau convinși de 20 de ani că Ceaușescu le rezolvă pe toate, că știe el ce știe și le rezolvă.

Nu a avut nimeni curaj să-i spună nimic, pe lângă toate acestea. Era o întreagă rutină a subordonării, erau doar niște rotițe care îndeplineau niște ordine, fără a nuanța nimic. Unul dintre momentele stânjenitoare de la Timișoara a fost atunci când Milea, ministrul de atunci al Armatei, organizează trecerea cu fanfara dintr-un capăt în altul al orașului pentru că nu a avut curaj să pună nimănui nicio întrebare.

Să luăm alt exemplu: Barbu Petrescu și mitingul, că el l-a organizat, era prim-secretar pe Capitală. El a venit de la CC și a zis că Ceaușescu vrea meeting. S-a făcut totuși, chiar dacă toată lumea știa că nu e în regulă, dar cu toate acestea nu a pus nimeni vreo întrebare, nu a zis nimeni nimic, nu s-a împotrivit nimeni”, a declarat Ion Cristoiu în cadrul podcastului.

Nu a fost vorba despre o victorie a poporului, ci despre o cădere a sistemului

De asemenea, acest a a ținut să sublinieze faptul că nu a fost vorba despre o victorie a poporului, ci despre o cădere a sistemului.

„Ca să fie totul clar încă o dată, mă repet: Nu a fost o victorie a poporului, ci o cădere a sistemului. (…) România nu a fost niciodată mai șubredă decât a fost atunci. Totul se făcea într-o rutină, era o țară care nu mai funcționa cu acel regim.

Posibil că această declarație va supăra, însă spun cu tărie că Revoluția din 1989 conținea tot cancerul care afectează și astăzi. S-a văzut atunci că statul nu mai avea memorie, că nu funcționează.

Haideți să vă dau un exemplu de aiureală: fuga de Comitetul Central cu elicopterul nu a fost o fugă, ci o regie din cadrul planului. Ia uitați aici ce înseamnă rutină occidentală: trebuiau să aterizeze mai multe elicoptere, însă antenele i-au împiedicat, iar de aici planul nu mai funcționa, căci s-a întâmplat în România, ci nu în Germania.

Tot acest haos a rămas, căi nu vorbesc degeaba! Se vede clar recent, în cazul Schengen. Zice Iohannis ceva? A ieșit Aurescu cu detalii?”, a completat Ion Cristoiu.