Ce spune fostul premier Petre Roman despre Călin Georgescu și anularea alegerilor

Petre Roman, fost prim-ministru al României, a vorbit despre anularea alegerilor prezidențiale din 2024 și despre relația sa cu Călin Georgescu, candidatul independent care a înregistrat un rezultat impresionant în primul tur al scrutinului.

Roman a subliniat că, în opinia sa, blocarea alegerilor este o decizie pur politică, care nu face decât să dăuneze sănătății democrației din România.

„Eu cred că am avut deja alegeri. Că au fost blocate, e strict de ordin politic, de voință politică. O chestiune discutabilă.

Constat că mulți oameni vin să mă întrebe și nu am întâlnit astfel pe nimeni care să fie de acord”, a declarat fostul premier într-un interviu acordat Fanatik.

Potrivit acestuia, anularea alegerilor nu ar fi fost necesară, având în vedere că procesul electoral reflectă voința poporului, iar orice intervenție politică în acest sens este o eroare care subminează încrederea cetățenilor în instituțiile democratice ale țării.

În ceea ce-l privește pe Călin Georgescu, Roman a dezvăluit că îl cunoaște de multă vreme și chiar au colaborat în trecut.

„A fost acum mulți ani de atunci când a lucrat alături de mine și nu vreau să mă pronunț acum”, a spus Petre Roman, refuzând să comenteze calitățile politice ale lui Georgescu sau să se implice în alte dezbateri legate de candidatura acestuia.

Fostul premier a evitat să facă alte afirmații referitoare la Georgescu, explicând că, în prezent, preferă să se concentreze pe cercetarea științifică și că nu este interesat să revină în prim-planul politic.

Petre Roman, fost premier
Petre Roman / SURSA FOTO: Inquam Photos, Ilona Andrei

Anularea alegerilor prezidențiale este o decizie controversată

Alegerile prezidențiale din România, care ar fi trebuit să aibă loc în noiembrie 2024, au fost anulate chiar înainte de turul doi de către Curtea Constituțională a României, într-o decizie fără precedent în istoria electorală a țării.

Motivele anulării au fost legate de o presupusă viciere a rezultatului, cauzată de ingerințe externe și de finanțarea ilegală a campaniei unuia dintre candidați, respectiv Călin Georgescu. În ciuda acestui context controversat, Georgescu a reușit să câștige primul loc în primul tur, surclasând candidații marilor partide politice din România, precum PSD, PNL, USR și AUR.

Decizia CCR de a anula alegerile a fost susținută de un document desecretizat al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a subliniat existența unor nereguli majore în procesul electoral. Călin Georgescu, care a fost consilier al ministrului mediului în perioada 1992-1996, a fost acuzat de implicarea într-o finanțare ilegală a campaniei sale, iar acuzațiile de ingerință externă au ridicat semne de întrebare cu privire la integritatea alegerilor.

Legătura dintre Petre Roman și Călin Georgescu

Relația dintre Petre Roman și Călin Georgescu are rădăcini adânci în politica românească, iar cei doi au avut multiple colaborații în trecut. În 2003, jurnaliștii de la România Liberă au scris despre lansarea Societății Române pentru Democrație, o organizație în care Petre Roman a avut un rol activ alături de Călin Georgescu.

La acea vreme, Georgescu era considerat un apropiat al Palatului Cotroceni, iar relațiile sale politice erau bine conturate, în special prin intermediul lui Sergiu Celac, fost traducător al lui Nicolae Ceaușescu și ministru de externe în guvernul Petre Roman I. De asemenea, Georgescu a fost asociat cu Octav Cozmâncă, fost ministru al administrației publice, despre care se spunea că îi era un sprijin de nădejde în activitățile politice.

Petre Roman a fost prim-ministru al României între 1989 și 1991, fiind fondatorul și primul președinte al Partidului Democrat, care a evoluat din aripa reformistă a FSN. Deși nu a candidat niciodată la funcția de președinte, Roman a recunoscut recent că a făcut o greșeală atunci când nu a candidat în 1992.

La acea vreme, avea un proiect de țară pentru tranziția la economia de piață, intitulat „Schița Strategiei”, pe care l-a considerat un plan ambițios pentru dezvoltarea României, dar care nu a fost implementat din cauza alegerii sale de a nu intra în cursa prezidențială.