Au apărut noi informații despre cum proceda Laura Codruța Kovesi în perioada în care era procuror general. Datele sunt cuprinse în raportul Inspecţiei Judiciare cu privire la aplicarea protocolului din 2009 dintre SRI.
Acelaşi raport precizează că procurorul-şef al DIICOT din 2011, Codruţ Olaru, actual membru al CSM, i-a trasmis generalului Coldea un întreg rechizitoriu, în format electronic.
Alături de „echipele mixte” şi „planurile comune de acţiune”, despre care se vorbeşte în raport, transmiterea de informaţii „de interes operativ” de la procurori către ofiţerii SRI poate ridica semne de întrebare din perspectiva articolului 7 al Legii 303/2004:
„(1)Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.
(2)Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.
(3)Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul de resurse umane.”
Controlul tematic efectuat de inspectorii judiciari a fost realizat ca urmare a adresei preşedintelui CSM nr. 9967/2018 şi prin ordin al inspectorului-şef. Controlul a vizat modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare încheiat între PÎCCJ şi SRI în cursul anului 2009, declasificat în martie 2018.