Jurnalistul nu a publicat totul despre Nord Stream
Seymour Hersh, cunoscutul jurnalist care a făcut dezvăluiri despre sabotajul de la conductele Nord Stream, a declarat că nu a publicat toate detaliile sabotajului pentru a-și proteja informatorii.
„Știu mult mai multe despre acest lucru decât vreau să spun. Dar trebuie să protejez oamenii care vorbesc cu mine”, a declarat Hersh, citat de eXXpressTV, potrivit Eastern Herald.
Potrivit acestuia, președintele american Joe Biden a autorizat sabotajul și toate părțile implicate știu că așa a fost. Washingtonul considera, de asemenea, că Nord Stream 1 şi 2 oferea Rusiei un important mijloc de presiune asupra Germaniei şi a ţărilor din Europa de Vest, a scris Seymour Hersh.
„Ceea ce am scris este adevărat. Cunosc întâlnirile pe care le-am descris și detaliile a ceea ce s-a întâmplat în Norvegia”, a declarat jurnalistul.
Potrivit lui Hersh, scafandri ai marinei americane au plantat dispozitive explozive pe conductele Nord Stream la ordinul președintelui SUA, planul fiind elaborat de un grup operativ al CIA.
Hersh a dezmințit, de asemenea, o nouă versiune privind exploziile de la Nord Stream, publicată în martie de The New York Times și de presa germană, potrivit căreia un grup pro-ucrainean ar fi sabotat Nord Stream. Potrivit lui Hersh, acest lucru pare incredibil de stupid, deoarece este o poveste fără surse.
SUA au negat implicarea în sabotajul conductelor
Casa Albă a negat categoric că s-a aflat la originea spectaculosului sabotaj al gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din septembrie anul trecut, respingând acuzaţiile jurnalistului de investigaţie american.
Aceste informaţii sunt „total false” şi „pură ficţiune”, a declarat la apariția investigației Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.
Acelaşi ecou la CIA, unde un purtător de cuvânt a dat asigurări că articolul este „absolut fals”.
Ţările occidentale au acuzat Rusia că este responsabilă pentru aceste scurgeri impresionante precedate de explozii subacvatice, adăugând la furia care viza Moscova după invazia acesteia în Ucraina.
Însă anchetele efectuate de autorităţile suedeze, daneze şi germane nu au permis încă să se stabilească cine este responsabil.
După aceste explozii, ale căror imagini izbitoare au făcut înconjurul lumii, au fost menţionaţi o serie de suspecţi. În afară de Rusia şi Statele Unite, au mai fost citate numele Germaniei, Ucrainei sau Poloniei.