Dezvăluiri! China a încercat să cumpere bunăvoința Germaniei. Cum vor asiaticii să treacă peste criza COVID-19

Criza provocată de COVID-19 a plecat din China și există multe voci care acuză această țară că a acoperit adevărata dimensiune a dezastrului. Chiar dacă oficialii spun că acum nu este timpul pentru a consuma energiile pe un război cu China, prioritatea fiind criza noului coronavirus, sunt deja specialiști care spun că Beijingului ar trebui să i se ceară despăgubiri. Asiaticii încearcă să contracareze, cea mai eficientă mișcare considerând-o a fi promovarea pozitivă.

Oficialităţi chineze au încercat să influenţeze responsabili guvernamentali germani, în speranţa de a obţine comentarii pozitive cu privire la gestionarea de către Beijing a pandemiei COVID-19, a relatat duminica aceasta cotidianul german Die Welt.

Astfel, înalţi funcţionari şi personal din ministere germane au fost invitaţi „să se exprime în termeni pozitivi pe tema gestionării COVID-19 de către chinezi”, subliniază Die Welt, care citează un document confidenţial al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

MAE german a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale să trimită o cauză de inadmisibilitate acestor abordări, adaugă ziarul citat. MAE german a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii. În schimb, serviciul de informaţii interne german a confirmat pentru cotidian că „oficialităţi chineze duc o politică intensă de informare şi propagandă pe tema COVID-19„.

Beijingul încearcă să pună sub semnul îndoielii ideea că noul coronavirus a apărut în China şi să promoveze asistenţa oferită ţărilor occidentale în lupta împotriva pandemiei „pentru a prezenta Republica Populară drept un partener demn de încredere”, a declarat Oficiul german pentru Protejarea Constituţiei.

Preşedintele american Donald Trump a vizat în mai multe rânduri China pe fondul pandemiei, făcând referire la „virusul din Wuhan” sau la „virusul chinez”, acuzând totodată Beijingul că a minţit cu privire la numărul morţilor sau reproşând Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o atitudine prochineză.