Conform lui Antonescu, Klaus Iohannis nu a primit asigurări că parlamentarii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților naționale se vor abține sau vor vota împotriva cererii de suspendare.
Klaus Iohannis a preferat să demisioneze pentru a evita o posibilă suspendare
În aceste condiții, Iohannis a preferat să demisioneze pentru a evita o posibilă suspendare în Parlament, care ar fi generat o situație delicată atât la nivel intern, cât și internațional, potrivit explicațiilor oferite de candidatul comun al coaliţiei de guvernare.
„Nu ştiu exact ce s-a întâmplat, dar eu am vorbit cu o zi înainte, atunci când preşedintele a anunţat întâlniri, consultări la Cotroceni, că este posibil, că una dintre variante este aceasta, care s-a şi întâmplat. Probabil că n-a primit garanţii ferme din partea liderilor majorităţii că se poate garanta abţinerea de la vot sau vot împotriva cererii de suspendare, din partea tuturor parlamentarilor PSD, PNL, UDMR minorităţii”, a spus Crin Antonescu la Digi24.
Fostul președinte al PNL a menționat că existau deja membri ai Partidului Național Liberal, dar și ai altor formațiuni politice, care erau dispuși să voteze suspendarea lui Iohannis. În aceste condiții, riscul unei decizii nefavorabile în Parlament era ridicat, iar președintele a considerat că demisia este o soluție mai potrivită pentru a evita instabilitatea politică prelungită.
„Neavând această garanţie, domnul Klaus Iohannis, în mod înţelept, consider eu, a recurs la demisie pentru a nu risca o suspendare în Parlament, ceea ce ar fi generat o situaţie pe care chiar domnia sa a descris-o, şi jenantă şi dăunătoare până la urmă ţării, în sensul unei imagini pe termen de 90 de zile de instabilitate suplementară”, a mai spus candidatul coaliţiei.
![ilie bolojan](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/ilie-bolojan-11-1200x800.jpg)
Crin Antonescu a afirmat că nu a fost informat în prealabil despre această decizie
Crin Antonescu a afirmat că nu a fost informat în prealabil despre această decizie și că nu a discutat cu Klaus Iohannis de mai bine de zece ani. Totuși, având în vedere situația politică și pozițiile exprimate în interiorul partidelor, fostul lider liberal a prevăzut această posibilitate cu o zi înainte de anunț.
„Nu am vorbit mai bine de 10 ani cu preşedintele Iohannis, nici direct, nici printr-un mijloc de comunicare. Nici nu ştiam, am presupus doar şi s-a întâmplat (..) ca previziuni, chiar de pe zi pe alta, să se îndeplinească. Era într-un fel logic, ştiam ce ştiam. Ştiam că există oameni în Partidul Naţional Liberal, probabil şi în altele, care doreau să voteze suspendarea lui Klaus Iohannis. (…) E clar că domnul Iohannis nu a riscat”, a completat el.
În opinia sa, o eventuală suspendare ar fi avut un impact negativ asupra imaginii României pe plan internațional și ar fi afectat perioada de campanie electorală. Aceasta ar fi generat o instabilitate suplimentară timp de 90 de zile, afectând percepția publică și creând un climat politic tensionat.
Ilie Bolojan a preluat, de luni, prerogativele funcției de președinte al României
Amintim că Ilie Bolojan a preluat, de luni, prerogativele funcției de președinte al României. Candidatul coaliției de guvernare, la scrutinul prezidențial din mai 2025, Crin Antonescu, crede că „va fi, de departe, cel mai greu din toate interimatele.”
„Am încredere deplină că Ilie Bolojan e un om serios, cum am spus-o de atâtea ori. Eu știu și am și avut o discuție, ieri, cu domnia sa, pe această temă, că acest interimat, al lui Ilie Bolojan, va fi, de departe, cel mai greu din toate interimatele”, a spus Antonescu.
În încheiere, Antonescu a spus că România a mai trecut prin astfel de situații în 2012. Totuși, situația internațională „e cu totul alta”, potrivit explicațiilor oferite de Crin Antonescu.