Război total la CNAS. Sistemul informatic pică aproape în fiecare lună, iar viețile oamenilor sunt puse în pericol. Deuputatul Claudiu Năsui de la USR intervine în acest război cu cifre și acuzații concrete. După ce a cerut desființarea CNAS, Năsui a fost atacat dur de Lucian Duță, fost șef CNAS, dar și de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Cei doi l-au jignit grav pe Năsui.
Duță are însă un dosar greu în instanță tocmai din cauza prestației de la CNAS. Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a fost trimis în judecată de DNA la finalul lui 2018, sub control judiciar pe cauţiune, pentru luare de mită în formă continuată, anunță Direcția Națională Anticorupție, într-un comunicat. Lucian Duță este acuzat de procurorii DNA că a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în calitate de șef al CNAS și ar fi primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 de euro prin transferuri bancare și 800.000 de euro în numerar.
Năsui atacă sistemul putred din instituție și vorbește despre cifrele amețitoare care s-au băgat în sistemul informatic. Și totuși, acesta dă rateuri extrem de des. Mai mult, deputatul acuză corupția extrem de ridicată și cere măsuri imediate.
“Cât ne-a costat un sistem care nu merge?
Deși ne-a costat o groază de bani, sistemul informatic de la CNAS nu funcționează și, chiar și atunci când se zice că funcționa, nu mergea bine deloc.
Sistemul informatic a fost o vacă de muls pentru mulți dintre foștii președinți ai CNAS și mafiile din jurul lor. De aceea mai toți foștii președinți ai Casei se află în diferite stadii ale urmăririi penale pentru „activitatea” lor la CNAS. Unii chiar pentru corupție în construirea acestui sistem.
Pe lângă costurile inițiale, sistemul a mai costat bugetul de stat încă aproape 200 de milioane de lei. O mică avere toată, evident, din banii contribuabililor.
Pentru a evalua calitatea tehnică a sistemului e suficient să ne uităm chiar pe site-ul CNAS unde există pagini dedicate defecțiunilor. Și ce vedem? Nu a trecut nicio lună fără întreruperi și blocaje. De fapt, ce avem acum e doar un blocaj mult mai mare decât cel cu care ne-am obișnuit. Dar blocaje au tot fost și chiar foarte des. În afară de anchetele penale, în derulare sau chiar terminate, nimeni nu a răspuns pentru defecțiunile constante care au costat până acum timp, nervi și efort din partea doctorilor și a pacienților.
Povestea soft-ului de la CNAS a început prost din start. Firma care câștigase contractul inițial de 25 de milioane de euro, a intrat în insolvență în doar 2 ani de când a semnat contractul. Dubios, nu? Iar de acolo lucrurile au continuat la fel. Firme de casă au primit contracte bănoase și doar au cârpit sistemul mai departe.
În 2016 sistemul a picat de tot. Președintele CNAS de atunci, domnul Ciurchea (același cu cel care a fost numit acum), și-a dat demisia. Dar cine primește bani și misiunea de a repara problemele sistemului? Nimeni altul decât domnul Sebastian Ghiță, care la câteva săptămâni după primirea contractului cu CNAS fuge din țară. Motivul? este cercetat penal de DNA, printre altele, pentru intermedierea de licitații cu statul în schimbul unui procentaj din valoarea contractului câștigat. Totuși, firma domnului Ghiță repară sistemul pentru un timp. Defecțiunile, însă, fiind tot la ordinea zilei.
În 2019, CNAS o dă în bară din nou. Începe o licitație de mentenanță pe care o anulează, lucru care lasă sistemul fără mentenanță. Vina este rapid aruncată pe STS care o aruncă la rândul lui pe CNAS.
Și uite așa statul a cheltuit sute de milioane de lei din banii noștri pentru un sistem care tot nu merge. Nu doar atât dar cel care a ajuns în fruntea sistemului a mai fost de două ori președinte al CNAS.
Problema CNAS nu se rezolvă cu o demisie sau două. Demisii care au survenit ca urmare a replicii cinice a unui purtător de cuvânt pe care l-a luat gura pe dinainte. Problema vine din natura sistemului care se bazează toată pe un monopol de stat. Acolo trebuie acționat. De ce ar încerca casa să se comporte altfel când pentru ea timpul trece, banii intră?
Dacă vrem să schimbăm natura sistemului, trebuie să deschidem sistemul către concurență și antreprenoriat. Românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă un asigurator. Iar statul trebuie să fie un finanțator și un reglementator al sistemului.
În ultimii 12 ani, cheltuielile statului român pe sănătate s-au înmulțit de 3.5 ori. Asta în condițiile în care numărul pacienților a scăzut cu ~17%. Marea majoritate din bani fiind cheltuiți de CNAS. S-a îmbunătățit sistemul de banii ăștia? Evident că nu. Românii care pleacă pe capete din România citează serviciile execrabile de sănătate în top 3 motive pentru care pleacă”, a tunat Claudiu Năsui pe o rețea de socializare.