În plină pandemie, sute de echipe de oameni de ştiinţă din întreaga lume lucrează pentru descoperirea unui vaccin, însă niciun producător de medicamente nu va fi capabail să scoată pe piață un număr suficient de mare de doze împotriva COVID-19. Pablo Tebas, fratele președintelui Ligii Spaniole de Fotbal, a făcut o serie de dezvăluiri în privinţa obstacolelor în cursa pentru vaccinul salvator.
Pablo Tebas conduce o echipă de cercetători care lucrează la un vaccin pentru coronavirus la Universitatea din Pensylvania. Medic virusolog și lider al echipei farmaceutice Inovo, finanțată direct de Bill Gatesși soția acestuia, Melinda, pentru descoperirea vaccinului pentru COVID-19, Tebas a vorbit pentru postul radio Cadena SER despre stadiul în care se află cercetarea, precum și despre situația actuală din lume.
Potrivit ibericului, nicio companie farmaceutică nu va putea scoate pe piață milioane de doze de vaccin, chiar dacă acesta va fi descoperit. În prezent, sute de echipe de specialiști lucrează la găsirea tratamentului pentru noul coronavirus.
”Există un grad clar de urgență, dar nu este o competiție. Nu va fi vorba despre un câștigător al cursei de găsire a vaccinului. Nimeni nu poate să fabrice miliarde de doze de vaccin. Miliarde de persoane ar trebui să fie vaccinate pentru a genera imunitate de grup, dar nimeni nu poate să fabrice un asemenea număr”, a explicat spaniolul, potrivit DigiSport.
Totodată, Tebas a anunțat că, cel mai probabil, vaccinul nu va putea fi distribuit comunitar până în toamna lui 2021. ”Atunci, studiul va ajunge abia în a treia fază, în care vor fi testate mii de persoane pentru a avea rezultate intermediare”, a adăugat Pablo Tebas.
Imunitatea de grup, singura soluţie viabilă
Medicul spaniol a avertizat că pericolul nu a trecut și că virusul este la fel de contagios. El le recomandă oamenilor să fie precauți în continuare, mai ales în condițiile în care competițiile sportive urmează să se reia curând. ”Nu omoară ca MERS, care avea o letalitate mai mare, dar noul coronavirus se transmite mai ușor. Însă probabil că au simptome doar una din zece sau una din cinci persoane”, a explicat Tebas, care a mai spus că ridicarea restricțiilor trebuie făcută cu atenție.
Liderul de la Inovo atrage atenția că proporția persoanelor sensibile la virus este încă mare.”Curba a fost aplatizată prin măsurile de izolare și distanțare socială. Situația s-a îmbunătățit. Dar dacă oamenii devin neglijenți, epidemia poate să reapară. Va exista un al doilea val. Și chiar un al treilea, până când se va crea imunitate de grup”, a mai spus cercetătorul spaniol.