Dumitru Dumbravă a fost șef general în Servicii și ulterior secretar general al Serviciului Român de Informații (SRI). Publicația Strict Secret a realizat un material despre acesta și rețeaua lui, numindu-l unul dintre cei mai discreți și malefici securiști.
Împreună cu Florian Coldea a pus bazele unei rețele prin care cei doi forțau, convingeau sau șantajau oameni de afaceri să le ofere sume imense de bani în schimbul unor „intervenții favorabile în diverse cauze în justiție”.
Dumitru Dumbravă a cultivat o adevărată caracatiță de oameni cheie
Publicația menționată prezintă cum arată „toți pionii de pe tabla de șah a strategului Dumbravă”. La „apogeul carierei sale infracționale”, el controla zeci de avocați, procurori și judecători.
„Cei implicați în frunte cu Dumitru Dumbrava nu acționează în totalitate independent, ci răspund la ordinele “adevăratului general” – Florian Coldea, care însă are și el o rețea a lui paralela separata de cea a lui Dumbrava”, a scris sursa menționată.
Generalul Dumbrava a avut o carieră de zeci de ani în serviciile secrete, cu acces nelimitat la informații ultra-confidențiale. Astfel, el a avut ocazia să-și cultive „o adevărată caracatiță de oameni cheie pe toate palierele justiției pe care îi folosea după caz și interese”.
Este vorba despre „avocați, procurori, judecători, consilieri juridici, profesori de drept, parteneri în firme mari de avocatură”. Cu toții făceau parte din contactele strategice ale lui Dumbravă, potrivit sursei menționate.
El reușea să convingă o mulțime de oameni din justiție, „aproape matematic și cu o eficiență demnă de un adevărat minister al mafiei”, să lucreze pentru el.
Mulți oameni de afaceri care au fost șantajați de armata sa de avocați
Strict Secret amintește și de faptul că DNA a primit mai multe sesizări și înregistrări audio de la mai mulți oameni de afaceri care au fost șantajați de-a lungul anilor de Dumbravă și „armata sa de avocați și consultanți”.
Mai bine de 90% din lista celor menționați sunt în prezent implicați în diverse dosare penale aflate în diferite stadii ale cercetării penale.
„Am informații clare că peste 15 avocați din rețeaua lui Dumitru Dumbrava sunt în prezent anchetați și pe numele lor au fost deja emise mandate de ascultare și filaj”, scrie publicația menționată.
Partenerii rețelei Coldea erau și oamenii prin care acesta colecta banii de la afaceriști
Partenerii rețelei Coldea erau și oamenii prin care acesta colecta banii de la afaceriști, potrivit sursei menționate. Tot prin ei își vindea influența la magistrați.
Strategul protocoalelor de colaborare dintre gruparea Coldea și Parchetul General sau alte instituții cheie din justiție știa în amănunt cum funcționează toate instituțiile strategice ale statului.
În paralel, și-a dezvoltat un sistem aproape militarizat. Astfel, reușea să obțină pentru el, Florian Coldea, dar și pentru alți oameni cheie din sistem „sume de ordinul zecilor de milioane de euro”.
„Toată operațiunea asta era în realitate controlată exact că una de intelligence, deși total ilegală. Strângerea de informații, îndosarierea lor, verificarea lor și ulterior procesarea lor în relație cu beneficiarii arata modul în care Dumbravă și Coldea se interpuneau în niște afaceri sau interveneau uneori “providențial” în favoarea unor oameni de afaceri mai mari sau mai mici care ajungeau în scurt timp să devină adevărați “parteneri” de business cu cei doi generali ai rețelei”, a scris sursa menționată.
Fluxul de trafic de influență mergea în două sensuri
Strict Secret amintește că modul de operare a fost dezvăluit în nenumărate rânduri de diverși politicieni, afaceriști sau avocați. Fluxul de trafic de influență mergea în două sensuri.
În primul rând, oamenii lui Dumbravă îi contactau direct pe cei suficienți de mari și importanți. Astfel, le propuneau să ofere o mână de ajutor într-o problemă pe care și ei o cunoșteau, contra unei sume „modice” sau unui procent generos din business. Totuși, șantajul nu era deloc subtil dacă dacă ei aflau „ceva necurat” prin interceptări, sau alte metode specifice.
Exista și o a doua abordate. Cei care erau suficient de bine conectați sau se aflau în cercul „soldaților” lui Dumitru Dumbravă aveau toate șansele să prindă o audiență chiar la unui dintre avocații generalului, pentru a-i face o propunere pe care nu o putea refuza.
Astfel, toată inteligența și tehnica rețelei mafiote ajungea să fie la dispoziția „oricui era dispus să plătească prețul corect”.
Încă de când activa în gruparea Coldea, Dumitru Dumbrava era cunoscut prin toate instanțele importante de judecată.
El era cunoscut pentru celebrele sale „plicuri galbene” pe care le plimba prin birourile magistraților, scrie sursa menționată.
E ușor de înțeles ce cuprindeau acele plicuri. Totuși, este mai greu de explicat de ce atât de des chiar un general își făcea drum prin tribunale.