Şeful DSU a explicat într-un interviu la Digi24 că statul român i-a cerut unui reprezentant al ambasadei să verifice firma înaintea efectuării unei plăți, iar firma respectivă nu există.
„Vreau să vă dau un exemplu. Am ajuns chiar la o situație, ca să înțeleagă lumea cât de volatilă e situația pe piața achizițiilor pe plan internațional. S-a negociat cu o firmă dintr-o țară europeană, o perioadă de două, trei zile în regim de urgență. La un moment dat, înainte de plată, ceva părea că nu e OK și s-a cerut atașatului nostru de interne să verifice firma. Firma nu exista! Atașatul nostru a contactat Ministerul de Interne din țara respectivă, au verificat persoana, care există, dar firma nu exista. Persoana încerca să ne păcălească.
Cu asta ne confruntăm cu toții, nu numai în România, toată lumea s-a confruntat cu astfel de situații. A fost o formă de presiune, șantaj, păcăleală. Îți trimiteau certificate, le verificai și nu erau adevărate, deci cei care au făcut achizițiile au lucrat foarte serios în acests sens și din cauza asta sursa era foarte importantă”, a declarat Raed Arafat.
El a dat şi exemplul pozitiv al relaţiei cu Coreea de Sud: „Ne-a ajutat faptul că avem acolo un atașat economic foarte activ, o doamnă, a mers și a verificat pe teren tot ce se discuta acolo. Atașatul nostru economic a fost fantastică, ea ne confirma că e OK, ducea discuțiile. Cultura e diferită, noi când cerem să semneze 1.000 de hârtii pentru ei e ceva ciudat și ne-au spus-o”, a mai spus secretarul de stat.