Guvernul Dăncilă a încercat să oficializeze limba maghiară drept a doua limbă de stat, un lucru inacceptabil, ce poate fi considerat o vânzare de ţară, acuză Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară – PMP, formațiuneapolitică a fostului președinte Traian Băsescu.
Prin urmare, PMP va sesiza Avocatul Poporului cu privire la Codul administrativ, actul normativ prin care guvernul condus de Viorica Dăncilă a încercat acest lucru, arată Tomac:
”Am hotărât să sesizăm Avocatul Poporului în ceea ce priveşte Codul criminal administrativ pe care l-a adoptat Guvernul Dăncilă. Este o premieră pentru România postdecembristă pentru că niciodată o decizie a Guvernului nu a stat nepublicată mai bine de 10 zile de la adoptarea ei. Este un lucru foarte grav, pentru că este vânzare de ţară ceea ce s-a întâmplat la Palatul Victoria. Este inadmisibil ca un guvern străin, cum este Guvernul de la Budapesta, să îi dicteze Guvernului României ce trebuie să facă în ceea ce priveşte interesele României. Toate statele Uniunii Europene au politici externe extrem de clare în ceea ce priveşte legislaţia limbii oficiale a statului”, a afirmat Eugen Tomac, joi, la finalul şedinţei Consiliului Executiv Naţional al PMP.
”O considerăm o vânzare de ţară şi, din acest punct de vedere, credem că limita în ceea ce priveşte cedarea politică a ajuns mult prea jos. Nu o să vedeţi niciodată în Franţa, unde vedeţi sute de minorităţi, că oamenii vin şi cer asemenea drepturi care nu au nimic în comun cu legislaţia europeană”, a mai spus el.
”Fiecare stat are politica sa. Limba română este limbă oficială a UE şi pentru orice cetăţean, indiferent de etnia din care face parte, trebuie să fie o onoare să folosească limba română în cadrul instituţiilor statului român, că ne referim la consilii judeţene, primării şi aşa mai departe. Nu văd o problemă în a-ţi asuma un respect şi o loialitate faţă de limba oficială a statului, iar această cedare este inadmisibilă. Guvernul de la Budapesta are suficiente probleme acasă, nu ar trebui să ne dicteze şi la Bucureşti ce să facem”, a declarat în continuare președintele PMP.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul administrativ a fost publicată pe 5 iulie în Monitorul Oficial. Codul administrativ a fost adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern din 25 iunie, iar în şedinţa din 3 iulie i s-au mai operat câteva modificări şi clarificări.