Val de acuzații extrem de grave la adresa lui Dan Barna, candidatul USR pentru alegerile prezidențiale. Ancheta publicată de Rise Project merge până într-acolo încât îl compară pe Dan Barna cu Liviu Dragnea.
Dan Barna, Candidatul USR în alegerile prezidențiale, a fost ținta unei anchete a Rise Project care s-a finalizat cu acuze ce nu îl pun într-o lumină tocmai favorabilă, în contextul luptei electorale în care este angajat.
Astfel, ”antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro”, scrie în ancheta Rise Project, care aduce acuzații privind bani europeni pentru persoane cu dizabilități risipiți pe birocrație, licitații trucate și relații dubioase cu statul.
”Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece”, mai acuză jurnaliștii Rise Project. Unul dintre cazurile analizate, petrecut la Sebeș, Alba, s-a încheiat exact așa: doi oameni cu diverse probleme de sănătate au fost ajutați să-și facă o firmă, dar care nu a funcționat niciodată în piața reală, iar la sfârșit unul a plecat la muncă în Germania, celălat a depus denunț la DNA, arată evz.ro.
Acuzații extrem de grave
”Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală”, este o altă acuzație a Rise Project, care punctează un lung și de afaceri cu firme de casă, de licitații trucate prin participarea la licitații a unor firme-paravan și bunuri de capital cumpărate la prețuri supraevaluate și de trei ori.
”Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie”, mai acuză Rise.
Partea cea mai interesantă este că prezidențiabilul USR, deși a câștigat o grămadă de bani din fondurile europene POSDRU, critică acum programul la care a participat.
”Porneai cu persoane vulnerabile și nu aveai alt sprijin. De aia au murit, că soluția acum, privind retrospectiv, este să faci economie socială cu ong-uri stabile, cu structură funcțională, care dezvoltă și genul ăsta de activități. Alea pot să crească ușor, ușor. Așa ca business individual, cum era modelul finanțării, am găsit oameni de încredere care au făcut structurile”, a declarat Barna.
Complicii
Și, dacă nu a mers cu străinii, Dan Barna și-a folosit și familia pentru a aduce succesul dorit întreprinderilor sociale. Mai precis pe sora sa, care a devenit președintele unei asociații numite Hermenstadt Design, care ar fi trebuit să creeze o firmă de croitorie. Firma nu mai există, iar cât a funcționat, a făcut-o în pierdere.
Dar rudele și prietenii au câștigat bani buni din afacere. Cel mai interesant este președintele Senatului universității sibiene, un distins sociolog care a făcut studii de piață pentru firma de croitorie. Care recunoaște acum că nu se pricepea la ce făcea, așa că studiul sociologic nu a contribuit cu nimic la succesul afacerii de croitorie.
Ceea ce n-a împiedicat-o pe sora politicianului, și nici pe prietenii săi din liceu, să câștige o grămadă de bani. Din contracte inutile, preferențiale, cu declarații false, mai acuză Rise Project. Proiectul s-a încheiat însă cu datorii la fisc de circa 100.000 de lei, reprezentând contribuțiile neplătite pentru angajați, arată sursa citată.
Unul dintre oamenii de încredere ai lui Dan Barna, Sorin Pădurariu, proprietarul unei firma de recrutare, a încput, în iunie 2018, să fie anchetat de procurori într-o investigație transfrontalieră de crimă organziată, mai acuză Rise Project.
Este vorba despre o rețea de instalatori trimiși de firma prietenului candidatului USR în Belgia, la muncă, și care ar fi fost plătiți la negru. Prejudiciul calculat de anchetatori al întregii afaceri este de aproape 430.000 de lei, conform sursei citate.