După afacerile dubioase ale lui Dan Barna finanțate din fonduri europene, acum ies la iveală alte legături incredibile ale unui lider USR, unul dintre cei mai vocali oameni din partid.
Dezvăluiri incendiare despre un lider USR
Deputatul USR Claudiu Năsui este unul dintre cei mai vocali oameni din partid. Mereu s-a poziționat anti PSD, dar i-a lovit și pe cei din PNL. Acum, ies însă la iveală amănunte incendiare despre familia sa. Mai exact, afaceri extrem de bănoase cu statul român.
Tatăl parlamentarului este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, clădită în domeniul comunicaţiilor în Statele Unite, ţară în care a reuşit să plece înainte de 1989, fără ca niciuna dintre rudele rămase în ţară să intre în vizorul Securităţii comuniste. Numele lui Dorel Năsui este legat de afacerea „Motorola”, prin care statul român a fost prejudiciat în anii 90 cu peste şase milioane de dolari.
Și unchiul lui Claudiu Năsui, Simion Năsui este partener de afaceri cu tatăl deputatului și deloc străin de afacerea Motorola.
Dorel Năsui este proprietar alături de familie peste grupul de firme American International Radio (AIR – Airadio – Ageximco), specializat în comunicaţii de tip radio şi servicii de tip GPS (global positioning systems). Tatăl actualului deputat USR Claudiu Năsui este pasionat de istorie şi de fly fishing (pescuitul la muscă). De asemenea, deţine un magazin cu articole pescăreşti în Chicago, conform Forbes.
În afară de businessul principal cu birouri, subsidiare, reprezentanţe şi parteneri în peste 60 de ţări, inclusiv în Statele Unite ale Americii şi în România şi cu afaceri de peste 100 milioane de euro, familia Năsui mai are investiţii în depozite de mărfuri generale şi frigorifice, în diverse spaţii comerciale precum şi în agricultură şi în pescuit.
Printre principalii clienţi şi parteneri ai firmelor lui Dorel Năsui se numără ministere de Interne, ministere de Apărării, Organizaţia Naţiunilor Unite, US Army, poliţii, aeroporturi, Gazprom, LukOil, Sprint (al treilea operator de telefonie mobila din SUA, cu 54 de milioane de abonaţi).
Familia deputatului Claudiu Nasui conduce firma Ageximco care în ultimii ani a câștigat peste 600 de licitații cu diverse companii și autorități ale statului. Din datele publicate în SICAP, platforma publică de achiziții publice, firma Ageximco este abonată la contracte cu statul. Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex sunt doar o mică parte dintre instituțiile care au lucrat între 2011 și 2020 cu firma familiei parlamentarului Năsui.
„Relația nu pot spune decât că e o relație strict profesională. Chestia cu preferatul este o chestiune subiectivă. O să vedeți, dacă vă uitați în SICAP, au fost proceduri la care am participat și n-am câștigat la STS”, se apără Radu Năsui, managerul general al Ageximco şi văr al parlamentarului USR Claudiu Năsui, conform RomaniaTV.net.
Potrivit datelor publicate în SICAP, cel mai mare contract, în valoare de 26.185 de euro, a fost încheiat pe 23 martie 2020, la doar șase zile de la decretarea stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, pe fondul pandemiei de coronavirus.
„Să externalizezi servicii de la stat nu este un lucru greșit. Statul român ar trebui să externalizeze mai mult. Problema ar interveni numai dacă există vreo suspiciune legată de cum a fost atribuit acel contract, dacă e ceva legal sau dacă e vreun preț umflat.
Din câte știu eu, unchiul meu suflă și în iaurt”, a declarat Claudiu Năsui pentru RomaniaTV.net.
Și deputatul USR Claudiu Năsui era implicat în business-ul familiei. Conform declarației de avere, parlamentarul este acționar în Muntenia Global Invest, o companie de brokeraj care a fost vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de spălare de bani. Firma de brokeraj are sediul în aceeaşi clădire cu Ageximco, în zona Parcului Carol din Bucureşti.
„Sunt firmele pe care le-au început tatăl meu și unchiul meu. Și le au mai ușor de gestionat. Sunt gestionate de aceleași persoane și au proprietar comun nu văd de ce nu ar putea să fie apropiate, ba chiar e mai bine așa”, a explicat Claudiu Năsui pentru pentru RomaniaTV.net.
Compania Ageximco este deținută de Simion și Georgiana Năsui, adică unchiul și mătușa parlamentarului USR Claudiu Năsui.
Deputatul a declarat că toate contractele obținute de Ageximco, firma controlată de vărul său, sunt transparente. „Nimeni nu zice ca statul nu poate să-și externalizeze serviciile. Problema intervine doar în momentul în care aceste achiziții se fac ilegal sau se fac la niște prețuri care nu corespund în mod vădit cu realitatea.
Telecomunicații profesionale sunt foarte multe instituții ale statului care achiziționează așa ceva. Nu e un serviciu la persoană, e un serviciu pentru instituții în general. Nu știu să existe absolut nicio suspiciune legate de vreunul dintre contractele acestea.
Să externalizezi servicii de la stat nu este un lucru greșit. Statul român ar trebui să externalizeze mai mult. E normal ca pe unele linii de business să ai contracte cu statul pentru că sunt produse care sunt cumpărate de instituții.
Problema ar interveni numai dacă există vreo suspiciune legată de cum a fost atribuit acel contract, dacă e ceva legal sau dacă e vreun preț umflat. Din câte știu eu, unchiul meu suflă și în iaurt”, a declarat parlamentarul USR pentru RomaniaTV.net.
Firma familiei Năsui a fost implicată în celebra „afacere Motorola”, prin care statul roman a fost prejudiciat cu sașe milioane de dolari.
În scandal a fost acuzat și generalul Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apărarii Naționale în perioada semnării contractului. Nimeni nu a fost condamnat în dosarul respectiv. Caietul de sarcini al licitației organizată de STS a fost contestat deoarece punctajul maxim a fost acordat stațiilor care au caracteristicile specifice pentru marca Motorola.
Ministerul Apărării a achiziţionat 1.000 de staţii Motorola şi a plătit 6.172.509 dolari, preţ extrem de mare, având în vedere că valoarea contractului nu avea cum să depăsească 600.000 de dolari. Ministerul condus atunci de generalul (r) Victor Stănculescu s-a lăudat că a făcut o economie de 38 de milioane de lei la această afacere.