Ion Cazacu a realizat o radiografie asupra justiției penale din România și a explicat legătura dintre abuzurile înregistrate în dosarul Ferma Băneasa și generalul SRI Florian Coldea.

Legătura dintre abuzurile înregistrate în dosarul Ferma Băneasa și Florian Coldea

Ilustrul avocat a oferit mai multe explicații despre abuzurile din dosarul „Ferma Băneasa”. În primul rând, el a spune că a observat „o evidentă încălcare a dreptului la apărare” când s-a judecat extrădarea lui Benny Steinmetz.

El a ridicat mai multe argumente în fața Curții de Apel de la Atena. Totuși, avocatul a primit un răspuns cât se poate de dur în momentul în care a făcut cerere la președintele Înaltei Curți.

Ion Cazacu spune că a fost trimis „la lupul care voia să devoreze stana” în momentul în care i s-a spus să se adreseze completului de judecată. Trebuie menționat că din acesta făcea parte Ionuț Matei.

Avocatul subliniază că nu a fost lăsat să verifice dacă în componentă completului există „vreun judecător care a fost implicat în aceste măsuri extraordinar de restrictive” la adresa clienților săi.

„Asta este unul dintre argumentele pe care le-am ridicat în fața Curții de Apel de la Atena atunci când s-a judecat extrădarea lui Benny Steinmetz. Este o evidentă încălcare a dreptului la apărare. (…) Am făcut cerere la doamna președinta a Înaltei Curți, doamna președinta mi-a verificat certificatul ORNISS și a spus: ‘Adresați-va completului de judecată!’ Adică m-a trimis la lupul care voia să devoreze stana. Și ce primesc din partea completului, din care făcea parte domnul Ionuț Matei? ‘

Întrucât dumneavoastră ați văzut aceste documente un an și jumătate, noi considerăm că nu mai e necesar să le vedeți’. Eu voiam să verific dacă în componentă completului există vreun judecător care a fost implicat în aceste măsuri extraordinar de restrictive la adresa clienților mei. N-am fost lăsat”, a relatat avocatul, conform Luju.

Florian Coldea
SURSA FOTO: evz.ro

Toate conduceau la ideea protocolului semnat cu SRI

Ilustrul avocat subliniază și că „toate conduceau la ideea protocolului semnat cu SRI”. Potrivit explicațiilor oferite de Ion Cazacu, „toate conduceau la a arata că, de fapt, urmărirea penală a fost făcută în cea mai mare parte de ofițerii de specialitate de la SRI”.

Avocatul amintește de răspuns oferit de Cornel David-Deca, fost șef al DNA – Serviciul Teritorial Brașov. El a răspuns oficial că „nu a existat asemenea colaborare, că au luat informații”.

Totuși, subliniază avocatul, SRI a manifestat în acea perioadă o anumită deschidere. Astfel, există în dosar o adresă „semnată chiar de Florian Coldea”.

„Domnul Cornel David-Deca, fost șef al DNA – Serviciul Teritorial Brașov, pe parcursul procesului a fost interogat de apărare, prin adresele emise, în legătură cu modalitățile în care a obținut și a administrat niște probe. Toate conduceau la ideea protocolului semnat cu SRI. Toate conduceau la a arata că, de fapt, urmărirea penală a fost făcută în cea mai mare parte de ofițerii de specialitate de la SRI. Domnul Deca a răspuns oficial că nu a existat asemenea colaborare, că au luat informații, dar că dânșii (n.red. cei de la DNA) le-au prelucrat, dânșii au făcut tot ce înseamnă din punct de vedere procedural.

Numai că în acea perioadă SRI a manifestat o anumită deschidere (începută chiar cu faptul că domnul Hellvig a recunoscut existența protocoalelor), așa că aveți în dosar o adresă semnată chiar de domnul Florian Coldea, care îl contrazice flagrant pe domnul Deca, în care se recunoaște că au existat echipe mixte de procurori și de ofițeri SRI, că se organizau ședințe la sediul SRI pentru a vedea cum se lucrează la dosar…

Toată această corespondență a contribuit la faptul că domnul judecător de la Brașov a zis că lucrurile nu sunt foarte clare și că există un mare dubiu în ceea ce privește modul în care a fost administrată justiția. De-aia a dat aceste achitări”, a conchis avocatul.

Ion Cazacu are un istoric de-a dreptul impresionant în domeniul juridic

Amintim că Ion Cazacu, în vârstă de 70 de ani, are un istoric de-a dreptul impresionant în domeniul juridic. El a devenit avocat în anul 1992 și a apărat nume importante din politica românească. Câteva exemple sunt fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu și fostul primar de Iași Gheorghe Nichita.

Recent, acesta i-a apărat pe miliardarii israelieni Benny Steinmetz și Tal Silberstein.