Anchetatorii germani nu au în acest moment nicio dovadă că Rusia s-ar afla în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream 1 și 2.

„Acest lucru nu poate fi dovedit în acest moment. Investigațiile sunt în curs de desfășurare”, a declarat procurorul general federal Peter Frank în ediția de duminică a cotidianului Die Welt, în comentarii văzute în avans de dpa.

Ancheta la Nord Stream continuă

„Cu ajutorul a două nave de cercetare, au fost prelevate probe de apă și de sol, precum și resturi ale conductelor, iar locul faptei a fost, de asemenea, documentat în mod cuprinzător. În prezent, evaluăm toate acestea din punct de vedere criminalistic”, a precizat procurorul.

La sfârșitul lunii septembrie, un total de patru scurgeri de la cele două gazoconducte fuseseră descoperite în urma unor explozii în apropierea insulei daneze Bornholm din Marea Baltică.

Autoritățile de siguranță suedeze declaraseră în noiembrie că a fost vorba de un caz de sabotaj grav, fără a numi însă un vinovat.

Locurile exploziilor se află în apele internaționale, în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei. Ambele țări își desfășoară propriile anchete.

„Dar suntem în contact”, a mai spu sprocurorul general federal Peter Frank.

Nu există dovezi privind sabotajul rusesc

La scurt timp, cabluri esențiale pentru sistemul de radiocomunicații al căii ferate au fost avariate la Berlin și în landul vestic Renania de Nord-Westfalia, la acea vreme. Traficul feroviar în mari părți din nordul Germaniei a fost blocat timp de câteva ore.

Parchetul federal investighează, de asemenea, aceste incidente care au avut loc la 8 octombrie.

Procurorul german Peter Frank a declarat în cadrul interviului că ancheta nu a fost încă finalizată.

„Ceea ce pot spune, totuși: Suspiciunea că a fost vorba de o acțiune de sabotaj străină nu a putut fi întemeiată până acum.”, a dezvăluit procurorul.

Rusia a acuzat Suedia că are ceva de ascuns

Autoritățile din Suedia și Danemarca au demarat o serie de investigații asupra celor 4 găuri de mari dimensiuni descoperite după exploziile ce au avut loc în jurul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a spus, pe 12 ianuarie, în timpul briefingului său zilnic cu presa că refuzul Suediei de a colabora cu procurorii ruși în planul investigațiilor este de natură să creeze „confuzii”. Iar Moscova are dreptul să cunoască detaliile din anchetele desfășurate cu privire la explozii.

Autoritățile de la Kremlin au propus anterior ca investigațiile să fie realizate de o comisie de anchetă comună însă atât Suedia, cât și Danemarca, nu au fost de acord cu propunerea înaintată de Rusia. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a declarat că există motive pentru refuzul celor două țări nordice.