Grație aplicării Legii salarizării unitare 153/2017, construită pe principiul unității salariale a funcțiilor în cadrul tuturor familiilor ocupaționale, Ministerul Muncii a atribuit greșit în grilele de salarizare coeficienți de salarizare identici pentru biologii și chimiștii din sistemul sanitar și cei din alte sectoare de activitate.
A fost ignorat unul din principiile pe bază al acestei legi pe baza căruia au fost determinați coeficienții de salarizare, și anume, cel legat de nivelul studiilor.
Biologii, chimiștii și biochimiștii din sistemul sanitar au o pregătire ce necesită 9 ani de studii universitare, postuniversitare și vocaționale, și sunt recunoscuți în COR, REVISA-ul laboratoarelor private și în normele CO-CA (contract-cadru) încheiat cu CAS ca fiind medicali, informează RomâniaTV.net.
Conform sursei citate, Legea salarizării a creat multe discrepanţe. Care sunt posibilele cauze care au dus la această confuzie, a echivalenței dintre biologii și chimiștii din sistemul sanitar și cei din alte sectoare de activitate? În mare parte, confuzia a fost generată chiar de însăși organizația profesională care nu a reușit să obțină recunoașterea de către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii a funcțiilor de biolog, chimist și biochimist medical.
Organizația profesională care trebuie să se ocupe cu reglementările profesionale, de condițiile exercitării profesiilor de biolog, chimist și biochimist din sistemul public și privat de sănătate se numește Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din Romania (OBBCSSR). Organizația profesională s-a constituit printr-o lege de înființare, organizare și funcționare, Legea 460 din 2003.