Sistemul medical este bolnav! Sistemul medical este muribund! Sistemul medical este în groapă! Sistemul medical este un dezastru total! Cam acestea sunt mesajele care rulează în ultimii ani pe posturile de televiziune. Managerul Spitalului Sfânta Maria, renumitul chirurg Narcis Copcă, nu este de acord cu ele, mai ales că pare să fi găsit drumul corect în acest labirint năucitor.
În ciuda unui efort susținut al unor terți cu interese economice majore, el a reușit să scrie istorie pentru medicina românească. Deși i s-au pus piedici, inclusiv prin plângeri penale, a reușit să bifeze primele două transplanturi pulmonare din România, realizate în instituția pe care o conduce.
„Acest sistem prezentat distorsionat salvează de la moarte zeci de mii de oameni în fiecare an. Prezentarea succeselor ca insuccese, a resurselor umane ca fiind fără valoare nu reprezintă altceva decât o politică de destatalizare. Astăzi sănătatea este un business la nivel global, în care interesele economice primează în fața celor morale. La noi astăzi există un asigurat, un asigurator și un pândar. Legea cererii și ofertei din sănătate este diferită de cea a cererii și ofertei din economia de zi cu zi. În sănătate oricâte servicii oferi, ele vor fi consumate. De exemplu, oricâte RMN-uri ai avea în București, ele vor avea listă de așteptare. Există o tendință de consum în exces, mai ales a serviciilor scumpe”, explică doctorul Narcis Copcă.
Cât au costat cele două transplanturi pulmonare în România
Cine poate fi oare pândarul la care se referă managerul Spitalului Sfânta Maria? Clinici private? Clinici private din străinătate? Furnizorii de medicamente? Furnizorii de aparatură medicală? Oameni cu putere care-și doresc și mai multă putere, adică mai mulți bani? Sau toate odată.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decontat servicii medicale pentru pacienți tratați în străinătate în valoare de aproximativ 250 de MILIOANE de euro. Mare parte din transferuri s-au realizat prin intermediul unor organizații non-guvernamentale, chiar SRL-uri. Ar fi interesant de văzut ce adaosuri comerciale au adăugat pentru serviciile lor. În mod real! Ca să vă dau un exemplu comparativ. Cele două transplanturi pulmonare realizate la noi au costat împreună în jur de 50.000 de euro. În străinătate, câteva sute de mii de euro”, relatează renumitul chirurg.
Narcis Copcă a preluat conducerea Spitalului Sfânta Maria în anul 1999, când era doar o clădire lăsată în paragină. Nu avea nici măcar laborator de analize, iar dotările erau cam de anii ’30.
Lege aberantă: orice muzicant poate deveni manager de spital
„Am depus zeci de memorii la Primărie pentru a-mi fi aprobate proiectele pentru dezvoltarea spitalului. Astfel am ajuns să avem secții performante de chirurgie, transplant și toate celelalte, inclusiv oncologie unde sunt două doctorițe tinere foarte bine pregătite. Noi aparținem de primărie și asta a fost un lucru bun adus de legea 96/2006. Că am primit sprijin și fonduri. Toți primarii au fost deschiși, fie că au fost de la PSD sau PNL. Doar USR se opune la absolut orice propunere care ține de sănătate. Ei spun NU din start. Nici nu ascultă. Dacă are legătură cu sistemul medical este NU. Au dat vot negativ inclusiv pentru transplant”, spune managerul.
Spitalul este astăzi unul modern și curat, cu personal bine pregătit și amabil, o combinație între tinerii medici entuziaști și doctori cu multă experiență, care au bifat deja performanța în medicină.
„Centrul de transplant de la Sfânta Maria depune astăzi eforturi alături de Ministerul Sănătății pentru a găsi soluții și pentru pacienții care nu pot fi operați la noi. Și cred că le și avem deja, mai trebuie doar să le și punem în practică”, dezvăluie medicul.
Legea 95/2006 vine însă și cu probleme, pentri că a lovit puternic în sistemul medical.
„Ea permite ca oricine să poată deveni manager de spital. Adică și un muzicant, un pictor, de exemplu. Statul a dorit să-și pună la butoane oameni pe care să poată apăsa liderii politici locali pentru fel și fel de interese. Eu consider că un manager de spital trebuie să fie doctor sau măcar să aibă o pregătire specială în medicină. Au fost situații aberante în care foști șefi de cimitire au ajuns directori de spitale. Vă imaginați că performanțele nu au fost unele excepționale”, adaugă Narcis Copcă.
Cum a vrut Guvernul Cioloș să înlăture medicii de renume
Aberațiile nu s-au oprit aici. Guvernul Cioloș a adus pe masă o propunere legislativă prin care dorea să permită ca șefii de secții să devină aproape chiar și rezidenții. Vlad Voiculescu a fost ministrul Sănătății care a încercat să impună astfel de idei. Acesta nu are studii medicale, dar s-a insistat mult pe ideea că a fost impus în sistem de unchiul său, Nic Voiculescu, care a absolvit într-adevăr Facultatea de Medicină. El a devenit practic milionar din business-ul cu medicamente și potrivit unor surse ar construi un spital gigantic în SUA.
„Ideea era să fie îndepărtați profesioniștii din sistem pentru că ei sunt mai vocali, au multă experiență, au capacitatea de a crea acea stare de revoltă când lucrurile nu funcționează. Și se dorea liniște. Adică niște marionete ca șefi de secții. De exemplu, în Germania acest lucru nici nu ar intra în discuție vreodată. Niciodată nu ar permite ca în vreo funcție de conducere să nu fie un profesor de exemplu”, povestește managerul de la Sfânta Maria.
O altă idee care ar îngropa complet sistemul medical ar fi privatizarea lui totală, este de părare Narcis Copcă.
Cum a căzut Guvernul Boc de la o dezbatere pe sănătate
„În Austria sunt doar două spitale mici private. Restul sunt ale statului. AKH e al statului, are buget de 1 miliard de euro anual. Dacă s-ar privatiza totul s-ar face liste de așteptare interminabile și deloc echilibrate în gestiune. Soluția ar fi mai degrabă adoptarea unui model mixt, asigurarea suplimentară. Cum este în Germania sau Grecia. Dacă plătești mai mulți bani pentru asigurările de sănătate beneficiezi de servicii suplimentare, mai puțini pentru cele de bază și tot așa. Poate s-a uitat, dar căderea Guvernului Boc de aici a început. De la ideea privatizării sistemului medical, de la o luptă de idei în acest sens. Privatizăm sau nu sistemul de sănătate? Apoi s-a ajuns la salvări, SMURD, Raed Arafat, care nu dorea privatizarea totală. Dezbaterea pe sănătate a fost practic nucleul. S-a pus problema privatizării Caselor de Asigurări. Oricum, în opinia mea privatizarea totală în mod cert nu este o soluție sustenabilă. Factura plătită de statul român ar fi una GIGANTICĂ și ar destabiliza economic România. Nu cred că ne-am mai reveni”, explică acesta.
„Sănătatea trebuie văzută de societate cu toți ochii, și cu ochii sufletului, dar și cu ochii minții. Miza în sănătate este astăzi în primul rând una economică. Creșterea salariilor medicilor este o lovitură extrem de puternică pentru privatizarea deșanțată care s-a dorit în sistemul de sănătate. Aceasta creștere conservă practic sistemul de sănătate românesc și nu permite plecarea specialiștilor în ritmul în care se pleca până acum. Sistemul nu este perfect nicăieri. Nu mi-aș putea imagina un război hibrid mai ieftin decât cel de privatizare totală a sistemului medical. Ar duce imediat la destabilizarea țării. Este bine ca oamenii să nu se lase amăgiți de elementele private care vor veni și vor da românului 100 de ani la viață. Nu vor da nimic, dar vor atrage disfuncții economice ireparabile”, avertizează Narcis Copcă.