Apar noi detalii din dosarul "Mită la aeroportul Otopeni". Numele lui Florian Coldea este strâns legat de acest caz, care se află pe masa anchetatorilor. Ce s-a aflat, mai exact?
Finul generalului Coldea era omul de legătură cu firma franceză care voia să obțină contractele de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni.
Este vorba de Cristian Gava, cel despre care se spune ca ar fi un ofițer acoperit al SIE și care se recomanda în anumite cercuri a fi finul fostului șef de la SRI. El este persoana care apare în stenogramele dosarului legat de Aeroportul Otopeni și ar fi cel care avea conexiunile cu firma Lagardere Group.
Lagardere este societatea străină care dorea să pună mana pe spatiile comerciale de la Aeroportul Otopeni, iar Cristian Gava ținea legătura cu conducerea aeroportului, inclusiv cu Consiliul Concurenței. El este foarte bun prieten cu Chirițoiu, cel care a declanșat scandalul cu concurența neloială, a arătat RTV.
Acorduri de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați
Până în momentul de față, Gava nu a fost deferit justiției în acest dosar, dar cazul este în continuare pe masa anchetatorilor iar mai mulți inculpați au făcut deja acorduri de recunoaștere a vinovăției. DNA a trimis la Tribunalul București acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi dintre inculpații din „dosarul Otopeni”, respectiv Cătălin Lăscuț și George Alexandru Ivan, fost director general și, ulterior, director comercial al Regiei Aeroportul Otopeni SA, care administrează și Aeroportul Internațional Henri Coandă.
Tribunalul București a respins cele două acorduri de recunoaștere a vinovăției pe motiv că pedepsele convenite sunt prea mici în comparație cu faptele grave imputate acestora.
Numele lui Florian Coldea, pomenit în înregistrări
La dosar există mai multe înregistrări realizate de martorul denunțător Hardan Saadeh, care a fost autorizat de un judecător să adune probe esențiale pentru a proba acuzațiile. În mai multe discuții, citate de G4Media, purtate de Saadeh cu alte persoane, inclusiv cu inculpații, este pomenit numele generalului locotenent Florian Coldea.
Hardan Saadeh: M..e …(cuvânt trivial) .. ne-a dat!
Tănăsescu Radu Laurențiu: Știm cine…
Hardan Saadeh: Urmărești…
Tănăsescu Radu Laurențiu: Știm și pe…mâna cui, pe mâna francezilor! Ca să știi!
Hardan Saadeh: Știi care nu prinde pe mine? Ai zis că Cătălin a vorbit cu ăla, cum îl cheamă…
Tănăsescu Radu Laurențiu: Da, ”We like to play dirty, to have an advantage when we negotiate”!
Hardan Saadeh: Cine ”We like to play dirty”?
Tănăsescu Radu Laurențiu: Aia a zis…Lagardere! They play dirty, to have advantage when will negotiate with us! With us! (Ei joacă murdar pentru a avea un avantaj când negociază cu noi – n.n.)
Hardan Saadeh: Da. Dacă tu zici c-a dat lu’ Coldea bani și Coldea joacă cu francezii, nu-nțeleg!
Tănăsescu Radu Laurențiu: Joacă cu francezii…
Hardan Saadeh: Și de ce dă bani lui?
Tănăsescu Radu Laurențiu: Păi nu, nu știu dacă i-a dat bani și lui Coldea, a dat la băieți prin servicii! Știu!”, este una dintre stenogramele din dosar.
Speriați de microfoane și camere de luat vederi
O altă discuție se referă tot la numele de Coldea, fapt ”confirmat de francezi”. Una dintre persoanele a cărui nume este pomenit în dosar a cerut să îi fie verificat biroul, deoarece îi era frică de microfoane și camere de luat vederi.
Tănăsescu Radu Laurențiu: Mai ai pe cineva care îmi poate verifica biroul?
Crețu Marian Gabriel: Da. Eu știu că e țintă. Știu că e țintă de ceva vreme.
Tănăsescu Radu Laurențiu: Păi, știm, de la francezi, de la Florian Coldea.
Crețu Marian Gabriel: Nu știu de unde dar …(neilnteligibil)…
Tănăsescu Radu Laurențiu: Știi cine ne-a făcut, nu?
Crețu Marian Gabriel: Da.
Tănăsescu Radu Laurențiu: Ei, Coldea …e cu francezii.
Crețu Marian Gabriel: Vrei să vorbesc eu cu el?
Tănăsescu Radu Laurențiu vorbește șoptit: E prieten cu Cătălin, dar ăla n-are prieteni. Ăla n-are prieteni, știi cum e”, se arată în altă stenogramă.