După dezvăluirile din „Pandora Papers„, președintele Ecuadorului este anchetat pentru evaziune fiscală. Decizia privind verificarea liderului politic au fost făcute de reprezentanții Parchetului General din Ecuador. Instituția a anunțat, joi, că a deschis o investigație preliminară împotriva președintelui Guillermo Lasso, pentru evaziune fiscală. Această măsură vine după ce un lider al opoziției a prezentat acuzații împotriva acestuia, legate de documentele dezvăluite prin „Pandora Papers”.

Fostul candidat la președinție și lider indigen Yaku Perez a făcut apel la anchetarea finanțelor și a contribuiilor fiscale ale lui Lasso, după ce companii offshore deținute de acesta au fost menționate în „Pandora Papers”. Documentele divulgate dezvăluie – conform Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație – tranzacții offshore în care sunt implicate personalități politice și de afaceri din întreaga lume.

Solicitarea care îl distruge pe președintele Ecuadorului

Perez a cerut imperios anchetatorilor să verifice conturile deținute de Lasso și de rudele apropiate ale acestuia începând din 2013, când a candidat la președinție. Ancheta preliminară privind evaziunea fiscală a fost deschisă la 18 octombrie, a comunicat biroul Procurorului General, fără a oferi detalii suplimentare, susține radiochisinau.md.

În nu mai puțin de 11,9 milioane de documente pe care consorțiul jurnalistic a început să le scoată la iveală pe data de 3 octombrie, s-a dezvăluit că 14 președinți latino-americani, actuali sau din trecut, făceau afaceri în paradisuri fiscale. Dintre cei trei actuali – Guillermo Lasso (Peru), Luis Abinader (Republica Dominicană) și Sebastián Piñera -, cazul chilianului este cel mai grav, deoarece, pe lângă faptul că atrage după sine condamnarea deputaților și senatorilor și demiterea aferentă, el poate fi acuzat penal.

Sub denumirea de Pandora Papers, aceste date au fost pus la dispoziția a 650 de jurnaliști, membri ai Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), care le-au verificat și le vor publica în perioada următoare. Este vorba de 11,9 milioane de fișiere care însumează 2,9 TB, constând 6,5 milioane de documente, peste 2,9 milioane de imagini, 1,2 milioane de emailuri și 467 de mii de evidențe contabile.