Procurorul şef DIICOT, Felix Bănilă, a vorbit, duminică seara, despre ancheta de la Caracal. Invitat la Antena 3, el a admis că este posibil să se fi făcut şi greşeli în anchetă, însă s-au dispus controale, pentru ca astfel de probleme să nu se mai repete pe viitor.

„Eu admit că este posibil, în această anchetă, încă de la început şi până în prezent, să fi făcut şi greşeli. Datorită acestor chestiuni, în momentul actual sunt mai multe controale în derulare. Atât eu, în calitate de procuror-şef DIICOT, cât şi procurorul general al PÎCCJ, Secţia de procurori a CSM, am dispus controale cu privire la mai multe aspecte, tematice şi pentru situaţii deosebite. Aceste controale sunt în derulare, de aceea nu pot să comentez nimic până la momentul finalizării”, a declarat Bănilă.

El a rugat presa să lase aceste controale să aibă loc în interiorul parchetelor, pentru că elementul surpriză este crucial în rezolvarea acestor cauze de criminalitate organizată.

„Nu putem transforma cauzele penale în reality show-uri, pentru că elementul surpriză este de esenta soluţionării cauzelor de criminalitate organizată”, a precizat şeful DIICOT.

Felix Bănilă a explicat şi de ce s-a apelat la laboratorul FBI din Statele Unite peste noi teste ADN: „Era nevoie de o nouă expertiză genetică care să fie efectuată la un laborator acreditat care nu există în țara noastră. INML nu a putut extrage ADN prin metodele pentru care este omologat din fragmentele osoase ridicate din zone de lizieră a pădurii. INML ne-a putut comunica doar ca urmare a testelor antropologice faptul că a rezultat doar cromozomul X și că osemintele aparțin unei singure persoane, că aceasta nu este minora Alexandra și că acea persoană ar avea vârsta între 15 și 19 ani.”

Ancheta nu este blocată până vor sosi rezultatele din Statele Unite, spune şeful DIICOT: „Nu este blocată, ea curge pe mai multe paliere, însă este foarte importantă pentru a avansa și a se stabili cu cât mai mare celeritate ale cui sunt fragmentele osoase de la lizieră.”