Isteria provocată de legea dării în plată, care a condus la creşterea avansului necesar accesării unui credit ipotecar clasic, a împins zeci de mii de români spre programul de creditare garantat de stat. Epuizarea rapidă a fondurilor determină însă dezvoltatorii să îşi schimbe strategia şi să ţintească categorii de venituri superioare.
Băncile au relaxat uşor condiţiile de creditare, după ce unda de şoc a legii dării în plată a trecut fără a provoca pagubele preconizate de finanţatori, atât în privinţa scăderii preţurilor la locuinţe, cât şi a numărului de dosare de dare în plată primite. În plus, guvernul a venit cu a doua rundă de suplimentare a fondurilor Prima Casă din acest an, bani disponibili doar celor cu dosare deja aprobate la bănci.
„Perioada actuală este una pozitivă pe piaţa rezidenţială, în contextul suplimentării fondurilor Prima Casă şi a reducerii avansurilor solicitate de către bănci pentru un credit ipotecar clasic, deşi suplimentarea realizată se epuizează rapid. Dezvoltatorii care au stoc de locuinţe finalizate înregistrează vănzări bune însă piaţa nu mai susţine orice proiect, ţinând cont de sincopele din sectorul finanţărilor şi există şi ansambluri cu produse şi oferte de preţuri neadaptate, care înregistrează scăderi procentuale de două cifre, situaţia nefiind o regulă pe piaţă”, a declarat Gabriel Voicu, director divizia New Homes din cadrul Coldwell Banker România.
Şi Ilinca Păun, managing partner al Colliers International Romania, a sesizat o scădere puternică a vânzărilor de produse imobiliare din zona de preţ ţintită de programul Prima Casă, evoluţie pusă pe seama legii dării în plată. Totuşi ea constată că apar mai mulţi dezvoltatori care cumpără terenuri pentru construcţia de locuinţe dedicate clasei medii. „Sunt 3-4 dezvoltatori care caută sistematic terenuri în zona de centru, centru-nord a Bucureştiului, pentru proiecte adresate familiilor cu venituri cuprinse între 2.000 euro şi 2.500 euro lunar“, spune Păun.
Piaţa alterată de Prima Casă
Dezvoltatorului italian Nusco Imobiliara descrie programul Prima Casă ca pe un eveniment din istoria României care a alterat piaţa imobiliară şi consideră că se poate continua şi fără el.
„Un astfel de program nu există în altă parte în Europa. Efectiv a modificat structura pieţei. Dacă nu va mai continua, sigur se va înregistra o descreştere a vânzărilor, pentru că un credit ipotecar este mai scump şi puţin mai complicat de obţinut. Dezvoltări, însă, vor fi în continuare, dar cu o rată mai mică de creştere. Piaţa se va aşeza şi fără Prima Casă“, a menţionat Vincenzo Aquino, COO în cadrul Nusco Imobiliara, companie care dezvoltă un proiect cu 360 de apartamente în cartierul Pantelimon.
Dezvoltatorii de locuinţe încurajează românii să economisească înainte de a se angaja la un credit ipotecar. „Nu este nicio nenorocire că băncile cer 25-30% avans la credite. Oamenii trebuie să ştie că aceşti bani se economisesc şi abia apoi să ia un credit. Nu trebuie să forţăm oamenii să ia credite cu orice preţ“, consideră Ion Cătuţoiu, country manager al dezvoltatorului cu capital spaniol Volumetric România.
Abordare diferită
„Cine construieşte astăzi locuinţe cu gândul că Prima Casă va continua încă zece ani face o greşeală. Dezvoltările trebuie gândite pentru persoanele care vor cumpăra prin credit ipotecar. Eu sper ca Prima Casă să dureze cât mai mult, dar nu avem nicio garanţie. Clienţii noştri care vin prin Prima Casă se plâng de faptul că accesul la program este tot mai complicat, pentru că astăzi se alocă fonduri şi în trei zile se termină. Este o bătălie grea pentru cei care încearcă să obţină ascest tip de credit“, spune Aquino.
Din 2009, când a fost lansat programul Prima Casă, au fost acordate aproape 200.000 de credite în valoare totală de circa 7 mld. euro. În cei şapte ani de când funcţionează, numai aproximativ 600 de români au ajuns în incapacitate de plată.
0,7% este nivelul dobânzii ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă, ceea ce face aceste împrumutiri să fie cele mai accesibile de pe piaţă