Dezvoltatorii de centre comerciale, activi pe piaţa locală, cer statului o reducere temporară a taxelor şi impozitelor pe proprităţi şi rezolvarea problemelor legate de corupţie care le îngreunează activitatea. „Ar trebui ca temporar să cerem o reducere a taxelor şi impozitelor percepute de stat, care reprezintă circa 30% din bugetul de cheltuieli cu utilităţile pe care îl are un retailer”, a declarat Radu Niculescu, general managerul RED Building Manag
Dezvoltatorii de centre comerciale, activi pe piaţa locală, cer statului o reducere temporară a taxelor şi impozitelor pe proprităţi şi rezolvarea problemelor legate de corupţie care le îngreunează activitatea.
„Ar trebui ca temporar să cerem o reducere a taxelor şi impozitelor percepute de stat, care reprezintă circa 30% din bugetul de cheltuieli cu utilităţile pe care îl are un retailer”, a declarat Radu Niculescu, general managerul RED Building Management Services.
Potrivit acestuia, segmentul comercial al pieţei imobiliare din România are de suferit şi din cauza a o serie de investitori care au dezvoltat proprietăţi de proastă calitate, în căutarea unor câştiguri imediate şi care acum nu mai sunt pe piaţă.
„Piaţa e afectată încă de corupţie şi intrasparenţă. Totodată, avem probleme din cauza sistemului legal impredictibil”, a menţionat Gijs Klomp, managing directorul ING Real Estate Investment Management (REIM) România.
Criză de profesionişti
Oficialul ING REIM a mai adăugat faptul că experienţa jucătorilor din industria locală se bazează strict pe o piaţă în creştere, iar acum lipsa profesioniştilor este evidentă.
„Nu se păstrează confidenţialitatea cu privire la termenii agreaţi la semnarea unui contract de închiriere, lucru care îngreunează situaţia proprietarilor”, a mai spus Radu Niculescu.
Majoritatea jucătorilor de pe piaţa imobiliară au început încă din primele luni ale anului să caute soluţii pentru a tăia costurile la maxim. Soluţiile merg până la reducerea consumului de electricitate sau minimizarea numărului de paznici.