Anul trecut, peste 80% din locuinţele în construcţie s-au vândut înainte de livrarea lor pe piaţă, arată datele brokerului imobiliar.
Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi realizat de către Coldwell Banker România, calculat în funcție de salariul mediu pe economie, prețurile medii pe metru pătrat și cursul de schimb leu – euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieței rezidențiale locale, principalii factori care au dus la această situație fiind stabilitatea cursului de schimb și creșterea generală a salariilor.
Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puțin de nouă ani și jumătate pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București, comparativ cu 119 salarii în urmă cu un an sau o perioadă de aproape 10 ani și față de 395 de salarii medii pe economie sau o perioadă de aproape 33 de ani cât s-a înregistrat în momentul de vârf al pieței, la începutul anului 2008.
Majoritatea locuinţelor care ar trebui finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, adică peste 7.200 de unităţi, aparţin segmentului mass market, cu preţuri croite după programul Prima Casă. Ponderea acestui segment în piaţă a crescut cu circa 6% faţă de anul trecut.
Apartamentele din această categorie se achiziţionează, în proporţie de circa 75%, prin intermediul Prima Casă. Preţul acestui tip de locuinţe variază în medie între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util.
Segmentul de mijloc al pieţei de locuinţe din Bucureşti şi împrejurimi urmează să primească anul acesta încă 4.500 de apartamente, cu preţuri medii de tranzacţionare curpinse între 1.100 și 1.300 de euro pe metri pătrat util. Creșterea numărului de unități destinate clasei de mijloc s-a înregistrat pe fondul majorării constante a veniturilor potențialilor cumpărători și a cererii pentru locuințe noi cu un amplasament mai bun, în interiorul marilor cartiere bucureștene, în zone semicentrale, în interiorul inelului median al orașului sau în apropierea unora dintre cei mai importanți poli de birouri, precum zona Barbu Văcărescu – Floreasca sau Politehnică – Grozăvești, arată raportul citat.
Segmentul premium al pieţei are o cotă de circa 3% din piaţă, echivalentul a 500 de locuinţe.
Potrivit datelor Coldwell Banker România, aproximativ 1.800 de unități amplasate în proiecte de dimensiuni medii și mari, cu peste 100 de locuințe, au fost predate cu o întârziere medie de o lună – două, nefiind incluse astfel în statistica oficială aferentă anului 2016, când în București și Ilfov au fost livrate puțin peste 10.000 de locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.
Cele mai multe locuinţe care urmează a fi livrate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, adică 28,8%, sunt amplasate în zona de vest a orașului, zonele de nord și cea de sud acontând fiecare aproximativ 23% din ofertă, în timp ce în zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13% din oferta nouă).
În acest context, brokerii Coldwell estimată o majorare a prețurilor de vânzare cu 5% – 7% în acest an, în funcție de segmentul de piață și de cererea existentă pe un anumit segment și într-un anumit interval de timp.